NavMenu

Cena gusaka od 250 do 300 EUR - Za rasne guske važna selekcija

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 25.11.2019. 09:56
Komentari
Podeli
(Foto: Kiriakos Verros/Unsplash)
Gusaka, koje su nekad krasile ulice Tomaševca, Orlovata, Botoša i obale Tamiša, sve je manje, a Slavko Kolarov iz Orlovata jedan je od retkih odgajivača u ovom delu Banata.

Guske gaji za priplod, odnosno zbog jaja i dalje prodaje guščiće.

- Imam 25 komada rasnih gusaka, francuski tuluz i sevastopolj, koje godišnje daju između 30 i 50 jaja. Imam svoj inkubator i znam kako da se iz jaja izlegu guščići, pa ih dalje prodajem proizvođačima. Moja jedna guska košta 250 EUR, a gusak i 300 EUR. To su guske orijaši, velike i teške, robusne - kaže Slavko.

Matično jato stiglo je iz Danske. O selekciji se strogo vodi računa. U svetu se radi i veštačka oplodnja, što znači da su guske danas postale nauka.

- To ne treba da čudi. Osim mesa, koje je specijalitet, tu je nadaleko poznata guščija džigerica i, naravno, guščija mast. Jedino se perje više ne traži – kaže Slavko.

Kod ovih gusaka, koje dostignu težinu i od 10 i više kilograma, bez kljukanja, džigerica teži 800-900 grama. Kada se kljukaju, džigerica dostigne i do 1,5 kilogram težine. Guščija mast je posebna priča.

– Čim počnu prvi nazebi, ne mogu da živim od poziva. Traži se guščija mast koja je dobra da ublaži kašalj i bronhitis. Ja guske ne koljem, pa sve te što zovu uputim na svoje kooperante – uz osmeh ističe Slavko i dodaje da kilogram guščije masti košta od 2.000 dinara, pa naviše.


Malo je guščara u Vojvodini, jer kako kaže Slavko, za manje odgajivače papirologija koja je potrebna za ozbiljniju proizvodnju i prodaju je ogromna. To je tako kad je reč o rasnim guskama. One obične, domaće bele, retko da se mogu negde i videti.

– Pre se u Orlovatu na svakom ćošku okupljalo omanje jato, pa sve zajedno na Tamiš. Danas se tek pokoje jato domaćih gusaka može videti u potamiškim selima. Jedino se još u Uzdinu gaje domaće bele guske na veliko – zaključuje Kolarov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.