Izvor: Agromedia | Sreda, 20.11.2019.| 10:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kajsija dostiže pun rod u petoj godini - Prinos i do 60 kilograma po drvetu

Ilustracija (Foto: Anthony Legrand/Unsplash)
Ukoliko ste zainteresovani za uzgoj kasnije, trebalo bi da znate da je prvi i najbitniji korak odabir sorte. Ukoliko planirate voćnjak, rodnost je jedna od najvažnijih stvari pri izboru sorte. Takođe, treba znati da je većina sorti kajsije samooplodna. Važno je da odaberete kvalitetne, sertifikovane sadnice od proverenog rasadnika.

Kajsija voli dobro drenirano zemljište, rastresito, da koren može lepo da se razvija. Najviše joj odgovara slabo alkalno zemljište i umereno vlažno. Najbolje se uzgaja na mestima gde je zakloljena od hladnih vetrova, jer je na njih jako osetljiva. Traži dosta sunca, koje joj pomaže da se zaštiti od bolesti i da razvije plod visokog kvaliteta.

Može se posaditi iz semena, a mogu se uzeti i sadnice. Njih bi trebalo posaditi u jesen, kako bi se što bolje ukorenile. Ukoliko formirate zasad, u zavisnosti od sorte, razmak sadnje je od 4,5x5,5 m do 5,5x7m.

Zasad kajsije je potrebno unapred isplanirati. Stručnjaci preporučuju da se voćnjak isplanira u tri faze: dok se jedan deo krči, drugi da je u fazi podizanja, a treći već da intezivno rađa. Na taj način se izbegavaju godine bez prihoda.

Potrebno je redovno uklanjati korov i prihraniti je sa đubrivom u rano proleće. U zavisnosti od sorte, koriste se različite vrste đubriva poput KAN-a ili NPK. Koje đubrivo da koristite i u kojoj količini zavisi od starosti sadnice i od sorte.

Pored kajsije možete posaditi neko začinsko bilje poput bosiljka, a ukoliko je u pitanju voćnjak, koridor zasađen sa detelinom i mahunarkama doprineće plodnosti tla, a privući će i oprašivače.

Kajsije je potrebno redovno orezivati kako bi se obezbedila dobra provetrenost krošnje. Može se orezivati u obliku piramide ili vaze.

Kada je reč o bolestima kasije, u vlažnim klimama mogu se razviti problemi sa gljivičnim bolestima, kao što je smeđa trulež, te je preporuka stručnjaka da se preventivno prska organskim fungicidima.

Punu rodnost kajsija dostiže u petoj godini, a sazreva u junu i julu. Prosečan prinos po drvetu je oko 35-60 kg ploda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.