Izvor: Agroklub | Ponedeljak, 11.11.2019.| 11:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Romanovska ovca - Visokomlečna rasa, koja jagnji dva jagnjeta

Ilustracija (Foto: Youtube screenshot)
Ana i Goran Trajkovski žive u Bezdanu, gde uzgajaju rusku romanovsku ovcu. Visoka plodnost i velika brzina razmnožavanja, izdržljivost u svim vremenskim uslovima i otpornost, kao i lepota nezahtevne romanovske ovce odmah ih je osvojila, kao i miran karakter i društvenost.

- Mi smo odabrali da gajimo čistu rusku romanovsku ovcu, za proizvodnju priplodnog materijala, a neretko nam se javljaju odgajivači koji žele naše mlade ovnove da koriste kao genetsku bazu za ukrštanje sa drugim rasama zbog povećanja plodnosti i učestalosti jagnjenja. Naša farma prodaje visokokvalitetnu žensku i mušku umatičenu pedigriranu jagnjad sa HB brojevima - kaže Ana Trajkovski.

U jednoj laktaciji ova ruska ovca proizvede oko 300 litara mleka, što je svrstava u srednju pa i visokomlečnu rasu ovaca.

- Sa 400 grama zrnaste hrane i dva do tri kilograma deteline po grlu tokom dana, spremne su za lepe rezultate u uzgoju. Prosečno jedna romanovka pojede vrednost hrane od 100 EUR godišnje - kaže Goran Trajkovski.

Specifičnost romanovske ovce je u tome što mogu da se pare već posle 30 dana od prethodnog jagnjenja, te su i po tome jedinstvene u svetu. Dve do tri nedelje kraće od drugih rasa nose jagnjad, koja dolaze na svet od 138. do 143. dana, što takođe utiče da mogu da se jagnje svakih šest meseci.

U prvom jagnjenju imaju prosečnu plodnost od oko dva jagnjeta, retko jedno, a dešavaju se i trojke i četvorke.

- Veoma zanimljivo za ovu rasu jeste da se godišnje od 100 ovaca u dva jagnjenja rodi i do 400 jagnjadi u proseku, te da su neretki slučajevi da i treći put u istoj kalendarskoj godini postane majka - kažu Ana i Goran.

Meso romanovske ovce smatra delikatesom, sa veoma malo loja, randman mesa kod dobro hranjenih ovaca je 50%. Odlično je za preradu i za sušenje, veoma cenjeno zbog ukusa, sočnosti i odsustva specifičnog mirisa. Čak i pri prodaji klanici, postoji znatna zarada jer država svako takvo grlo subvencioniše sa dodatnih 2.000 dinara.

Kao rasa ova ovca je u Srbiji i Vojvodini priznata i uvrštena u odgajivački program od početka 2015. godine, što znači da je matičenje i ostvarivanje subvencija na ova grla moguće tek u poslednje četiri godine.

U farmi Trajkovski planiraju skorašnje proširenje smeštajnog kapaciteta, jer se broj ovih veoma zahvalnih ovaca ubrzano povećava.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.