Izvor: RTS | Sreda, 30.10.2019.| 18:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Brašno od žira, džem od ljubičica, sok od trnjine - Poigravanje ukusima kao unosan posao

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Svetlana Divac, ekonomista iz Ivanja kraj Prijepolja, posle gubitka zaposlenja svoj hobi, poigravanje slatko-slanim ukusima u kuhinji, pretvorila je u unosan posao.

Pored kreativnosti i originalnih ideja, bili su joj dovoljni plodovi prirode. Kako bi dobila brašno, žir prvo očisti, zatim skuva i samelje.

- Dobijem brašno vrhunskog kvaliteta i ono je stvarno neprevaziđeno. Skuva se i kafa, s tim što ona ima malu gorčinu, pa mora da se procedi kad se skuva, ali je fantastično - tvrdi Svetlana.

Žir dodaje i u slatko od dunja, a slatko od tikve koju najviše koristi stavlja u gotovo svako jelo koje sprema. U zavisnosti šta nađe u prirodi, zimnicu priprema tokom čitave godine.

- U proleće kreće ljubičica, ja napravim džem. Potom nađem visibabu, pa koristim korenje od nje - dodaje Divac.

U svakoj tegli džema, slatkog, flašici soka je različita biljka: ogrozd, drenjine, jorgovan, bagrem, ruža, tikvice kao ananas i zeleni paradajz kao slatko.

Uz supruga, Svetlanina desna ruka je sestra, Slađana Brajović, koja je i sama često zatečena njenim idejama.

Svetlana dodaje da će uskoro ići da bere trnjine, od kojih će napraviti džem i sok. Prvi put će probati da napravi i masline od trnjina.

Sve što proizvede odmah i proda i to zahvaljujući prijateljskim preporukama, a nakon što joj je prijepoljski Forum žena dao vetar u leđa donacijom u opremi, Svetlana namerava da se okrene prodaji svojih proizvoda jedinstvenog ukusa preko interneta, ne zapostavljajući ni svoj deo briga oko stoke i na imanju, stalnoj inspiraciji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.