Izvor: RTS | Sreda, 23.10.2019.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kada ima kupaca, gajenje tikve višestruko isplativije od gajenja osnovnih ratarskih kultura

Ilustracija (Foto: Pixabay / 12019 12019 )
Iako je gajenje tikve višestruko isplativije od gajenja osnovnih ratarskih kultura, u srednjem Banatu je ove godine bila samo jedna veća parcela zasađena tikvom, iz koje je vađeno seme. Izvoz semenki od tikve ove godine nije aktuelan, a i na domaćem tržištu su male potrebe za tim proizvodom.

Za razliku od prethodnih godina, ove je Đuro Polovina, poljoprivrednik iz sela Banatsko Karađorđevo, uz pomoć specijalne mašine pokupio tikve sa njive i iz njih izvadio semenke za samo jedan dan. Osnovni razlog je što tradicionalni kupci ove godine nisu ugovarali veću proizvodnju.

- Do prošle godine smo imali 38 jutara. Sada jedino dva jutra. Ove godine neće Italijani i Nemci da kupuju. To mi za njih radimo. Kad sve platite, može otprilike da ostane 1.500 EUR čiste zarade - izjavio je Polovina.

U Banatu se, sem tikve za semenke, gajila i uljana tikva, a poznata su bila i sela po toj proizvodnji, poput Tobe.

Po katastarskom jutru se može proizvesti oko 700 kilograma sirovih semenki. Na njivi ostane i 40 tona mesa tikve, što prilikom zaoravanja popravlja kvalitet zemljišta. Mora se strogo poštovati plodored. Na isto mesto tikva može da se seje tek za četiri godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.