Izvor: Agroklub | Sreda, 23.10.2019.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Cvećarstvo zahteva mnogo rada i ulaganja, ali i donosi profit

Ilustracija (Foto: Velychko/shutterstock.com)
Cvećarstvo je oblast u kojoj posao cveta cele godine, ali iskusni cvećari obavezno dodaju i da je najskuplja, jer kako bi se započeo posao neophodna su velika finansijska sredstva. To najbolje zna dugogodišnji proizvođač cveća iz sela Krtinska kod Obrenovca, Dušan Bugarski.

Proizvodnju cveća ova porodica počela je pre 15. godina, u početku skromno, na maloj površini, a danas je to plastenik sa više od 15.000 saksija raznog cveća: ciklame, begonije, hrizanteme božićne zvezde i muškatle.

- Za uspeh u cvećarstvu neophodno je iskustvo, kao i mogućnost da si imao od koga da naučiš da gajiš to cveće - kaže Dušan.

Iskustvo se stiče radom, a posla u plastenicima i sa cvećem ima tokom čitavog dana. Najviše posla, kao i novca, ima u proleće, kada je sezona. Deo zarade Dušan svake sezone ulaže u proizvodnju.

- Veliko je ulaganje, veliki je rad, a tržište je "šareno". Mali proizvođači obaraju cene, posebno za hrizanteme - ističe ovaj cvećar.

Uprkos tome, ne žali, a čak i u godinama kada je bilo najteže nikada nije razmišljao o tome da promeni posao.

- Nisam se pokajao i može lepo da se živi od prozvodnje cveća, iako je veliko je ulaganje i veliki rad. Posebno je teško zimi, temperature su niske, ne spava se po celu noć, plastenici se obilaze i loži se vatra - ističe Bugarski.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.