Izvor: Agroklub | Utorak, 22.10.2019.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šatrinčani zarađuju od guščje masti i mesa - Kilogram masti može da košta i do 3.000 dinara

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Selo Šatrinci u opštini Irig ima tradiciju gajenja gusaka, koja traje generacijama. Hrane se u prirodi, pasu travu i ne koristi se koncentrat.

- Nekad je u proseku svaka kuća imala od 30 do 50 gusaka. Ja konkretno nemam više od 20 do 30 gusaka, isključivo za svoje potrebe. Meso ne prodajem, samo mast - kaže Robi Varga iz ovog sela.

Guščija mast je jako zdrava za disajne organe, posebno za decu, ili da se maže na grudi ili da se razblažena stavlja u supu. Kilogram guščije masti se kreće od 2.500 do 3.000 dinara.

Meso guske je takođe veoma zdravo, puno proteina i poželjno je da ga jedu deca, a i odrasli, jer nema holesterola. Kilogram očišćenog mesa je 600 dinara, a džigerica je najcenjenija u svetu, odmah posle kavijara. Takođe, bez premca je i guščija pašteta, koja se spravlja od kljukanih gusaka, koje je sada veoma teško naći.

Mariška Sabo iz Šatrinaca u domaćinstvu ima oko 40 gusaka. Kaže da je nekada gusaka u selu bilo daleko više, a sada se broj i jata ponovo povećavaju. Sve je po njenim rečima više odgajivača koji se u poslednje vreme aktivnije bave time.

- Gledamo da to održimo, jer je sve veće interesovanje za guščiju mast. Meso takođe dobro ide i potražnja je prilično porasla. Kupci se sve više interesuju za naše proizvode i polako sve ponovo dobija smisao. Guščija mast je tokom cele prošle godine bila izuzetno tražena, a kupci dolaze sa svih strana, pa i iz inostranstva. Prošle godine je potažnja bila tolika da nisam imala dovoljno, tako da sam ove godine pojačala proizvodnju. Verovatno je celo tržiste usmereno na naše selo, jer gusaka više nema nigde - kaže Sabo.

Nekada su Šatrinčani mogli da zarade i od prodaje perja. Od jedne guske, sa četiri čerupanja godišnje, može da se dobije kilogram kvalitetnog perja, međutim ono se sve ređe kupuje, tako da uzgajivači gusaka ne računaju na ovaj deo zarade.

Šatrinci imaju pašnjak od blizu 300 hektara, na koji svakodnevno izlazi više stotina gusaka. I svaka od njih se uveče vrati svojoj kući. U tome su nepogrešive, kažu Šatrinčani i dodaju da su guske veoma pametne životinje. Dovoljno je samo jednom gusku iz jata da odvede guske na pašnjak i one će se same bez problema vratiti kući. Osim, kada zbog ljubavi neka od njih ode za nekim tuđim gusanom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.