Izvor: RTV | Subota, 19.10.2019.| 16:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Raste prodaja šumskog rastinja - "Od ovoga lepo može da se živi", tvrde vlasnici rasadnika

Ilustracija (Foto: roibu/shutterstock.com )
U severnom Banatu počela je sezona sadnje šumskog rastinja. Rasadnici na severu Banata pripremili su za ovu sezonu više od 200.000 šumskih sadnica, a najviše će se, kao i prethodnih godina, prodavati jasen, topola, hrast, kao i razne vrste tuja.

Peskovito zemljište sve više se koristi za pošumljavanje, tako da će se na tim parcelama zasaditi bagrem, dok će se na podvodnim terenima naći jasen, hrast i topola. Šuma na privatnim posedima ima sve više i razlog je isključivo što drvna i građevinska industrija imaju veliku potražnju za sirovinom.

- Šumsko rastinje uglavnom se sadi zbog zarade. Koriste se veće površine i planira se prihod u budućnosti. Svako ko sadi šumu, treba da na to gleda dugoročno jer je prvi prihod za 20 pa do 100 godina u zavisnosti od vrste sadnica koje se sade - rekao je Radivoj Lagundžin, vlasnik rasadnika iz Iđoša.

Prodaja šumskog rastinja svake godine raste, što je pokazatelj da se u Severnobanatskom okrugu radi na pošumljavanju, u čemu veliku ulogu imaju državne i pokrajinske institucije. Praksa je pokazala da se na području Severnobanatskog okruga sve više podižu šume i to na zemljištu koje nije određeno za ratarsku proizvodnju.

Činjenica je da se prva ekonomska dobit može očekivati između 10 i 20 godina. Zahvaljujući konkursima na državnom i pokrajinskom nivou, sadnja šumskog rastinja je znatno povećana, jer ljudi, ne želeći da zemlju ostave u parlogu, sade šume, tako da i u rasadnicima svakodnevno ugovaraju novu proizvodnju.

- Zaista ima mnogo posla i od ovoga može da se živi lepo, ali mi uvek kažemo da treba uvek saditi što više. Mi živimo od toga pristojno i jako smo zadovoljni svojim poslom - dodao je Lagundžin.

Sadnja ipak nije tako jednostavna. Treba pažljivo odabrati mesto, a potom i sadnicu koja se uklapa u teren u koji se sadi. Zato je najbolje pre nego što se zasadi stablo da se saveti dobiju od profesionalaca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.