Izvor: Blic | Četvrtak, 17.10.2019.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Hektar dunje može da donese i milion dinara godišnje - Najisplativija proizvodnja dunjevače

Srbija je druga po uzgoju dunja u Evropi, odmah iza Španije. Proizvodnja je veća od 10.000 tona godišnje, a kako kažu voćari za Blic, od zasada ovog voća može prilično da se zaradi.

Ovo voće ne zahteva velik trud, a sve što je potrebno jeste dobra pripema zemljišta. Najbolje uspeva na rastresitim i dubokim zemlištima, na kojima uspevaju jabuke i kruške, ne podnosi vlagu, ali zato dobro podnosi sušu. Prvi rod dobija se posle pet godina, a puni rod čeka se i 10 godina.

Agronom Marko Jović kaže da su ulaganja po hektaru za započinjanje proizodnje oko 5.000 EUR, koliko je potrebno za nabavku sadnica i pripremu zemljišta, koja je zapravo najskuplja.

Cena sadnica dunje kreće se od 130 do 200 dinara, a na jednom hektaru može se zasaditi 820 stabala.

- Dobre su leskovčka i vranjska sorta - savetuje voćar Dragan Veljković.

Dunja je dugovečna, pa zasad može da živi i rađa punih 100 godina.

Trenutna cena za kilogram dunje je oko 40 dinara na veliko. Jedno stablo daje 30 do 40 kilograma voća, pa je prihod od hektara trenutno gotovo milion dinara. Cena dunje na marketima i pijacama je od 80 do 100 dinara.

Od dunje se prave slatko i džem, ali je najisplativija rakija dunjevača, jer litar košta 1.000 dinara. Od jednog stabla moguće je ispeći do četiri litre dunjevače. Upravo je prerada najisplativija za one koji dunje gaje na manjim površinama.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.