Izvor: Makroekonomija.org | Četvrtak, 10.10.2019.| 13:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uzgoj ribe u Srbiji ispod mogućnosti - Uvozimo, a mogli bismo da udvostručimo prinos

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Christian Kohler/shutterstock.com)
U svetu se godišnje proizvede oko 52,5 miliona tona ribe, čija vrednost premašuje 100 mlrd USD, a ta proizvodnja beleži trend rasta.

Procenjuje se da bi te "vodene njive" mogle da hrane od oko 800 miliona pa i više gladnih usta kojih je u svetu sve više. To bi, sa druge strane, povećalo potrošnju ribe, čija potrošnja na svetskom nivou iznosi u proseku 17,1 kilograma po glavi stanovnika. Evropski prosek je 21,4 kilograma ribe po stanovniku, dok se Srbija, sa prosečnom potrošnjom od oko sedam kilograma nalazi na dnu lestvice.

Situacija nije mnogo bolja ni kad je reč o proizvodnji ribe, koja ne premašuje 15.000 tona. Inače, u Srbiji se riba gaji na 13.000 do 15.000 hektara ribnjaka, dok se pod pastrmskim ribnjacima nalazi samo 17 hektara. Ova privredna grana u Srbiji danas zapošljava oko 1.850 radnika, a učešće ribarstva u nacionalnom bruto društvenom proizvodu je 0,07%.

Međutim, prema podacima ribarske privrede ove površine su veće za 30% od zvaničnih, a razlog su ribnjaci koji zvanično nisu registrovani, kao i činjenica da je poslednjih godina izgrađeno više malih, porodičnih, šaranskih i pastrmskih ribnjaka o čijim prinosima se ne raspolaže dovoljno pouzdanim podacima.

Proizvodnja u našim ribnjacima je poluintenzivna, a više od 95% njih je u privatnom vlasništvu. Pošto u Srbiji nema dovoljno ribe, veliki deo se uvozi, a stručnjaci smatraju da bi se ribnjaci mogli proširiti čak za 100.000 hektara. Proizvodnja na postojećim ribnjacima je daleko ispod mogućnosti i ne dostiže ni jednu tonu po hektaru (oko 850 kilograma se proizvede na jednom hektaru), a smatra se da bi racionalnije iskorišćavanje, sa drugačijim načinom ishrane, taj prinos ribe odmah mogao da se poveća na 1.500 kilograma po hektaru.

Proizvođači ribe u Srbiji predlažu da se vodni doprinos plaća po hektaru, a ne po kilogramu proizvedene ribe, ali i očekuju finansijsku podršku iz agarnog budžeta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.