Izvor: Agroklub | Sreda, 02.10.2019.| 16:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Umesto smrznute maline, Radoičići se odlučili za džem i stvorili brend "Domaće baš baš"

Ilustracija (Foto: Viktoriya Podgornaya/shutterstock.com)
Goran Radoičić iz Lebana odlučio je da se upusti u podizanje malinjaka na porodičnom imanju u selu Orane, kod Bojnika. Njive su bile zapuštene, ali je rešio da iskrči korov i podigne malinjak na 60 ari pre tri godine, da bi 2016. godine registrovao poljoprivredno gazdinstvo.

Selo Orane nalazi se na oko 500 metara nadmorske visine, što je idealno za proizvodnju maline.

- Održavati gazdinstvo na selu iziskuje novac i kako bismo pokrili te troškove, računali smo da podizanje malinjaka može da pokrije iste - priča Goran.

Promenjiva otkupna cena maline bila je polazna tačka da se odluče i sagrade mini-hladnjaču kapaciteta do šest tona. Hladnjaču koriste za svoje potrebe, kako bi malinu sorte vilamet prodali u smrznutom stanju po većoj ceni.

- Međutim, 2017. godine cena smrznute maline na svetskom tržištu bila je vrlo niska i tada smo porodično doneli odluku da malinu preradimo u džem, koji je sestra prodavala u Beogradu - kaže Goran.

Druge godine proširili su paletu proizvoda i sada u ponudi imaju: ajvar ljuti i blagi, ljute papričice sa belim lukom - jedinstven proizvod na tržištu.

Početak prerade maline i nastup na sajmu Etno hrane i pića u Beogradu, gde su osvojili nagradu za kvalitet, bili su dodatni vetar u leđa, pa su odluku o preradi maline podigli na viši nivo i osmislili svoj brend "Domaće baš baš".

Svoje tržište šire, pa proizvode za sada prodaju u: Leskovcu, Beogradu i Novom Sadu.

Sertifikat za organsku proizvodnju 2020. godine

Problem sa kojim se susreću je manjak radne snage u vreme berbe maline. Do sada nisu koristili podsticajna sredstva niti bilo kakvu pomoć države, sve što su podigli, sagradili i rade je iz sopstvenog novca i sa puno ljubavi.

Prinos maline od šest tona po hektaru je u trećoj godini proizvodnje vrlo zadovoljavajući. Parcela je u postupku konverzije, prelaska iz konvencionale u organsku proizvodnju. Sertifikat za organsku proizvodnju gazdinstvo očekuje 2020. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.