Izvor: Večernje novosti | Sreda, 02.10.2019.| 11:27
Izdvojite članak Odštampajte vest

Tržište vapi za orasima, cena viša od 1.000 dinara za kilogram

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Počela je sezona branja i sakupljanja oraha u Srbiji, a ovogodišnji prinosi su prosečni - kretaće se oko 20.000 tona, što neće biti dovoljno ni za polovinu potražnje domaćeg tržišta. Ono što je sigurno jeste to da će cena ovog voća i ove godine biti "jaka". Već sada se u trgovinama i na pijacama za kilogram jezgra traži 1.000 i više dinara, pa je pitanje da li će ga domaćice koristiti za spravljenje torti i kolača za predstojeće slavske trpeze.

Prema podacima stručnjaka iz ove oblasti, u Srbiji je zasađeno oko 1,4 miliona stabala oraha, i to na površini od 4.800 hektara. Od toga se tek petina, odnosno nešto više od 280.000 stabala, gaji na plantažama uz primenu svih agrotehničkih mera, a ostatak su stabla divljeg oraha, koji daje znatno niže prinose.

- Kod nas se uglavnom gaje orasi "divljaci", koje karakteriše loš prinos, koji se kreće od 15 do 20 kilograma po stablu u punoj rodnosti, a trebalo bi da bude duplo veći. Tek pre dve godine, kada su lokalne samouprave počele da daju subvencije, ljudi su počeli ozbiljnije da se bave uzgojem oraha, i bilo bi ih još više, ali na našem tržištu je stalni deficit sadnog materijala ove voćke - rekla je Svetlana Paunović, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku. - Uvreženo je mišljenje da orah ne treba đubriti, orezivati, zalivati, što je potpuno pogrešno. Njega treba posmatrati kao i svaku drugu voćnu vrstu, koja zahteva primenu svih agrotehničkih mera, kako bi davao bolji prinos i kvalitet roda.

Ona nam je kazala i da godišnji prinos u Srbiji varira, kreće se od 20.000 do 25.000 tona. Te količine ne mogu da zadovolje ni polovinu domaćeg tržišta, pa se orah uvozi, i to uglavnom iz Turske. Procene stručnjaka su da trenutno evropskom tržištu nedostaje čak 100.000 tona oraha godišnje.

Prošle godine je u našoj zemlji posađeno više od 100 hektara najisplativije američke sorte oraha čendler.

- Moja plantaža se prostire na oko dva hektara, prošle jeseni sam je proširio za hektar. Prinosi se kreću do 30 kilograma po stablu. Zadovoljan sam cenom, a i sve što proizvedem odmah prodam, jer tržište prosto vapi za orasima, posebno s jeseni, kada počinje sezona slava - rekao nam je Veljko Mihajlović, voćar iz okoline Čačka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.