Izvor: Dnevnik | Utorak, 10.09.2019.| 10:40
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uz kvalitetan žuti list, bavljenje duvanom se isplati

Ilustracija (Foto: superoke/shutterstock.com )
Ljubiša Molović iz Vitojevaca kod Rume duvan uzgaja na 11 hektara, a čitav proces u berbi prati tehnologija sušenja u tri sušare. Ovim poslom bavi se dve decenije, a sada u posao uvodi mlađeg sina Stefana, koji je odlučio da ostane na selu.

Njegovo gazdinstvo čini 21 hektar, a pored duvana u setvenoj strukturi su pšenica i suncokret.

Da bi postigao što bolji prinos u proizvodnji duvana sorte virdžinija, Molović se trudi da ispoštuje neophodnu agrotehniku, a listove isporučuje senćanskoj fabrici kompanije Japan Tobacco International (JTI).

- Počeo sam sa jednom sušarom i sadnjom duvana na tri hektara, a sadašnja površina do koje sam "dogurao" je neki optimum koji mogu da uradim sa što manje radne snage sa strane, pre svega u branju lista. Sve ostalo, od proizvodnje rasada, rasađivanja i nege useva obavljam u saradnji sa bratom, jer imamo zajedničku mehanizaciju, sadilicu, tifon i drugo što smo pokupovali - kaže Ljubiša Molović.

Dodaje da je prošle sezone sa 10 hektara imao nešto više od 20 tona suvog lista, jer je godina bila kišna i bilo je problema sa plamenjačom. Prosečan prinos iznosio je oko dve tone lista po hektaru.

- Кad se proizvede kvalitetan žuti list, prve i druge klase, bavljenje duvanom se isplati - tvrdi Molović.

Кada se završi sušenje u sušarama, u svom gazdinstvu Ljubiša radi zajedno sa suprugom i sinom. Porodično sortiraju i pakuju list, pre nego što se isporuči u Sentu.

– Bitno je da se list dobro sortira, da se odvoji onaj koji nije valjan. Njega ima najmanje, ali ako se ne odvoji, može da pokvari učinak, jer kvari klasu u kutiji gde se nađe. Dosta toga u tehnologiji proizvodnje duvana su nas naučili stručnjaci kompanije JTI, od zasnivanja i negovanja rasada, pa sadnje, nege useva, zalamanja cvetova i zaštite - navodi Molović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.