Izvor: Agroklub | Utorak, 10.09.2019.| 09:47
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otkupna cena pivarskog ječma 20% viša od cene pšenice - Evo kako ga proizvesti

(Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)
Nekoliko je razloga zašto bi pivarski ječam trebalo sejati na svome gazdinstvu. Pre svega, razlog je ekonomske prirode. Naime, otkupna cena pivarskog ječma je u proseku 20% veća od cene pšenice, a prinosi iz godine u godinu su sve stabilniji i viši. Ječam kao predusev izrazito je zahvalan jer rano napušta zemljište i omogućuje kvalitetnu pripremu za naredni usev, pre svega za uljanu repicu.

Osim toga poslednjih godina sve je učestalija praksa postrne setve soje (sorte 000) što se pokazalo dobrim i ove godine gde se uz minimalna ulaganja može postići zadovoljavajući prinos i tako ostvariti dodatni dohodak iako smo tu dosta zavisni od prisutnosti padavina u letnim mesecima, piše Mladen Konjević, dipl. inž. poljoprivrede iz Ministarstvo poljoprivrede.

Tehnologija proizvodnje pivarskog ječma je standardizovana počev od izbora površina za setvu, plodoreda i same setve i zaštite useva. Savremene mašine omogućuju kvalitetnu obradu i pripremu zemljišta. Većina poljoprivrednika koristeći razne mere ruralnog razvoja, ima i obavezu edukacije.

Upravo u proizvodnji pivarskog ječma, za razliku od proizvodnje pšenice gde kvalitetni razredi zavise o visokom sadržaju proteina, treba da poznajemo kapacitete zemljišta. Posebnu pažnju treba posvetiti izboru proizvodne površine i izbalansiranom đubrenju. Takođe, vrlo je važno prikladno zaštititi ječam od korova, bolesti i štetočina kako bi se proizvelo krupno i dobro naliveno zrno.

Kod izbora proizvodne površine osim što treba birati ravne parcele ujednačene plodnosti, površine sa dobrim odnosom vode i vazduha, treba izbegavati one na kojima je primenjeno stajsko đubrivo.

U jesen je potrebno obaviti osnovnu i predsetveno đubrenje mineralnim đubrivima sa manjim delom kiseonika (NPK 7-20-30 ili NPK 0-20-30) ili primenom pojedinačnih đubriva MAP-a i KCL-a. Kod pravilnog izbora načina đubriva pomoćiće analiza zemljišta. Posebno treba paziti na pravovremenu primenu azotnih đubriva. Prihrane se uglavnom sprovode KAN-om u dva navrata i to u proleće u ranijim fenofazama rasta i razvoja biljaka. Budući je ječam osetljiv na poleganje, preporuka je primena regulatora rasta koji skraćuju i učvršćuju stabljiku. U navedenoj fenofazi fosfor podstiče razvoj korena i stabilizuje biljku.

Optimalni rokovi setve

Posebnu pažnju tokom vegetacije treba obratiti na pojavu bolesti sive, mrežaste i ramularijske pegavosti koje u vrlo kratkom roku mogu napraviti velike štete usevu kao i na pojavu biljnih vaši u jesen koje prenose virusnu bolest žutu patuljavost ječma. Pivarski ječam ne treba sejati prerano, optimalni rokovi su od 1. do 10. oktobra, a u pravilu treba izbegavati setvu nakon 15. oktobra.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.