Izvor: Beta | Sreda, 21.08.2019.| 10:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Inženjer mašinstva pravi džemove na očevom seoskom imanju - U planu brendiranje i otvaranje prodavnica

Ilustracija (Foto: pilipphoto/shutterstock.com)
Inženjer mašinstva Marko Ilić (35), rođeni Nišlija, napustio je Niš i trajno se preselio u rodno selo svog oca, Tamnjanicu kraj Bele Palanke, kako bi u porodičnoj kući proizvodio džemove.

Markova odluka je kako kaže začudila mnoge njegove prijatelje i poznanike, ali on je čvrsto rešen da se tim poslom bavi i ubuduće jer veruje da može da donese dobru zaradu.

Prošle godine je krenuo da proizvodi zimnicu i to na nagovor tetke Ljiljane Petrović, koja je u Tamnjanici počela da uzgaja lavandu i smilje, ali i borovnice i ruže.

- Počeo sam da prerađujem pre svega borovnice i ruže, a onda i divlje jagode. Prošle godine su to bile skromne količine, a ove godine sam uvećao proizvodnju. Od početka godine proizveo sam 12.000 tegli džema - izjavio je Ilić.

On je kazao da prodaja domaće zimnice iz Tamnjanice ide dobro, tako da planira da otvori i svoje prodavnice, pre svega u Nišu i Beogradu. Radi na tome da od proizvoda sa etiketom 'Tamnjanica eko plantaže' kako napominje napravi brend. Planira da osim slatke, proizvodi i slanu zimnicu. Prerađivaće papriku i praviti ajvar.

Prema njegovim rečima, trenutno mu je najveći problem pronalaženje radnika za proizvodnju.

- U Tamnjanici nema mladih ljudi, ostala su samo staračka domaćinstva. Radnike uglavnom pronalazim u Beloj Palanci i okolnim mestima - kazao je Ilić.

Selo Tamnjanica sa osamdesetak kuća na obroncima Suve planine oživelo je poslednjih nekoliko godina zahvaljujući plantaži lavande i smilja koja je u ataru tog sela "narasla" na preko 200 hektara. U Tamnjanicu se poslednjih par godina osim Marka doselilo još desetak ljudi, što je za meštane pravo čudo jer su u proteklih pola veka otuda svi samo odlazili.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.