Izvor: eKapija | Sreda, 17.07.2019.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Visokokvalitetna hrana ima ogroman potencijal za izvoz - Belgrade Food Show šansa da se proizvođači povežu sa distributerima i kupcima

Aleksandar Pavlović, Miloš Pejčinović i Veljko Jovanović (Foto: Dragana Obradović)
Hrana može postati srpski brend, a to se naročito odnosi na visokokvalitetnu hranu ili takozvanu "specialty food" rečeno je na konferenciji povodom drugog po redu Sajma visokokvalitetne hrane - Belgrade Food Show 2019.

- Hrana već jeste srpski brend na naki način, ali to sve može biti na mnogo višem nivou. Belgrade Food Show zato radi na promociji ove visokokvalitetne hrane koja ima ogroman potencijal za izvoz i može da dobije potpuno novi imidž, kako u Srbiji, tako i u svetu. Upravo to je i zadatak ovog Sajma, koji predstavlja i najveću aktivnost ovog tipa u Jugositočnoj Evropi - rekao je za eKapiju Miloš Pejčinović iz Asocijacije za promociju srpske hrane.

Kako je istakao, Belgrade Food Show je mlad sajam, koji je za kratko vreme postigao odlične rezultate.

- S obzirom na to da hrana predstavlja najveći potencijal Srbije, Asocijacija za promociju hrane smatrala je da treba uraditi nešto više na tom polju. Tako je i nastao Belgrade Food Show, manifestacija kroz koju želimo da stvorimo partnerske odnose, odnosno da povežemo proizvođače hrane - kako lidere na tržištu, tako i startape koje imaju veliki potencijal - sa državnim institucijama, velikim kupcima, distributerima, ali i krajnim potrošačima. Takođe, kroz naš rad želimo da učinimo naše proizvođače relevantnijim na tržištu i da utičemo na konkurentnost kako proizvoda i proizvođača, tako i na konkurentnost celokupne srpske privrede - istakao je Pejčinović na konferenciji za novinare.

On je rekao da će i Belgrade Food Show 2019. biti podeljen u tri segmenta: izlagački, edukativni i deo posvećen B2B sastancima.

- U okviru izlagačkog dela očekujemo oko 100 najboljih srpskih i regionalnih proizvođača hrane visoke vrednosti. Tu je i ovaj edukativni deo gde će proizvođači moći da saznaju sve o najvažnijim svetskim trendovima prehrambene industrije, kao i o načinima za unapređenje svog poslovanja od najboljih domaćih i svetskih stručnjaka. Takođe, upoznaće se sa perspektivama tržišta hrane, ali i potencijalima izvoza. Najvažniji deo jesu B2B sastanci sa potencijalnim domaćim i međunarodnim kupcima. To je velika šansa za domaće proizvođače da naprave neki iskorak i plasiraju svoje proizvode na tržišta van granica Srbije - rekao je Pejčinović.
Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu nagasio je značaj postojanja manifestacije kao što je Belgrade Food Show.

- Uspeh prošlogodišnjeg događaja potvrdio je veliki potencijal domaće prehrambene industrije i zbog toga nastavljamo da podržavamo ovakve inicijative koje otvaraju mogućnosti za veću prodaju i izvoz. Osim što su ovakvi međunarodni sajmovi važni za promociju domaće prehrambene industrije, njihov glavni značaj je u povezivanju proizvođača sa inostranim kupcima, ali i da se sazna gde se nalazi Srbija u odnosu na svetske trendove i tendencije u ovoj industriji - istakao je Pavlović.

Kako je rekao, ovaj sajam dao je šansu brojnim malim i srednjim preduzećima koji imaju problem da investiraju u marketing i pronalaženje tržišta, da upoznaju inostrane kupce i distributere iz Evrope i sveta.

Sa njim se slaže i Veljko Jovanović, direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije, koji je rekao da za većinu proizvođača hrane međunarodni sajmovi predstavljaju preveliki trošak, zbog čega je ovakav događaj u Srbiji velika podrška njihovom razvoju.

- Beograd, Srbija i region dobili su manifestaciju koja može da predstavi, edukuje i poveže, i ovo je nesumnjivo nedostajalo proizvođačima visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda - rekao je Jovanović.

Prvi Belgrade Food Show 2018 zabeležio je odlične rezultate - 80 izlagača, oko 30 kupaca iz 11 zemalja i više od 137 B2B sastanka.

- Imamo podatke da je od 80 proizvođača, na samom događaju oko 10% njih ostvarilo poslove. Nemamo uvid u visine tih ugovora, ali osnovna ideja ovog sajma jeste da se poslovi realizuju i nekoliko meseci posle manifestacije. Imamo povratne informacije od proizvođača da su i dalje u kontaktu sa distributerima, da pregovori traju, a neki uzorci i palete već su otišli na razna tržišta. Ove godine očekujemo više izlagača, pa samim tim i još bolje rezultate - rekao je Miloš Pejčinović za naš portal.

Belgrade Food Show 2019. održaće se 10. i 11. oktobra u Belexpocentru, a glavni cilj događaja je predstavljanje srpske i regionalne prehrambene industrije inostranim kupcima i domaćoj publici, kao i promovisanje Srbije kao lidera u regionu jugoistočne Evrope u ovoj industriji. Manifestaciju organizuje Asocijacija za promciju srpske hrane, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu. Podršku sajmu pružila je i Privredna komora Srbije.

D. O.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.