NavMenu

Organska malina ima bolju otkupnu cenu, ali manji prinos

Izvor: Blic Petak, 12.07.2019. 08:24
Komentari
Podeli
(Foto: ALEX2016/shutterstock.com)
Darko Tadić iz Dragodola kod Pecke pod organskom malinom ima dva hektara. Umesto veštačkog đubriva, koristio je stajnjak, uz striktno poštovanje liste organskih preparata kojima je dozvoljeno tretiranje, a malinu plevi i okopava isključivo ručno. Za uzgoj organske maline odlučio se zbog cene.

- Otkupna cena organske maline je u proseku 50 dinara viša i zato smo odlučili da počnemo sa proizvodnjom. Naravno, ona je i zdravija zbog dece, jer znamo da nije prskana i ne unosi se nikakva hemija. Đubrivo uopšte ne koristimo, samo stajnjak iz naših štala. Tretira se samo organskim preparatima koji se koriste u kontrolisanim količinama. Sve se radi ručno, kopanje i plevljenje, jer se ne sipaju preparati koji uništavaju korov kao kod
maline koju smo ranije gajili - objašnjava Darko Tadić iz Dragodola.

Na kraju, kad podvuče crtu, kaže da je zarada ista, jer kod organske prozvodnje postiže manje prinose.

- Što se tiče ulaganja, to je približno, ali je ovde prinos manji. Međutim, cena je ipak daleko viša. Pored toga, ne moramo da angažujemo dosta radnika jer i njih plaćamo 2.500 dnevno, plus dva obroka. Ovako možemo da oberemo sa manje radnika, prinosi jesu manji, ali se sve to nadomesti cenom koja je 190 dinara. Ispod te cene ne bismo imali račun, ali sada možemo da kažemo da smo zadovoljni - govori Tadić.

Ohrabreni odličnom nadmorskom visinom od 600 do 800 metara skoro svako domaćinstvo koje uzgaja malinu u Podgorini prešlo je na organsku proizvodnju. Ljubiša Ilić zasadio je parcelu od 30 ari da vidi kako će ići. Nije kao kod konvencionalne proizvodnje, ali je i kod njega cena presudila.

- Ova malina je sitnija, nije prihranjena i svaka bolest ide na nju. Mi smo navikli na malinu koju smo ranije gajili, ali smo probali sada i ovu. Cena je dobra, ali ne znam da li ćemo nastaviti – priča Ljubiša.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.