NavMenu

Autohtona sorta svinja koju treba uzgajati - Moravka daje 8-10% više mesa u odnosu na mangulicu

Izvor: Agroklub Subota, 22.06.2019. 15:35
Komentari
Podeli
(Foto: Dusan Petkovic/shutterstock.com)
Moravka je jedna od autohtonih rasa svinja Srbije, koja nažalost, na osnovu podataka Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija (UN) nosi status rizično ugrožene zbog veoma male brojnosti u našoj zemlji. Međutim, uzgajivač Momčilo Aćimović iz sela Moravci kod Ljiga, rešio je da stane na put istrebljenju ove, po mnogo čemu vredne rase svinja, tako što će doprineti njenom promovisanju kroz velike projekte.

- Radio sam na trenutno najvećem projektu u Evropi - Horizont 2020 za očuvanje autohtonih rasa svinja, gde sam bio treći partner sa Poljoprivrednim fakultetom iz Beograda i Hemijskim institutom iz Slovenije. Dosta smo uradili na popularizaciji ovih svinja i dan-danas radimo to - kaže Momčilo.

Moravka ima drugačiji kvalitet i raspored mesa

Po čemu je moravka posebna? Upravo po kvaltetu mesa i drugačijeg rasporeda mesa i masti od na primer, mangulice.

- Kod moravke je red mesa - red masti, ili takozvano mramorisano meso koje je isključivo jako crvene boje. U kvalitetu mesa nema nikave razlike u odnosu na meso resavke ili mangulice, razlika je u kvantitetu - kod moravke i resavke dobijete nekih 8-10% više mesa u odnosu na mangulice, a što se tiče masnih kiselina i lako razgradivih masti, obe povoljno deluju na krvne sudove.

Ovakve odlike moravke nisu slučajne - sredinom 19. veka u dolini Morave, nastala je od domaće šumadinke, mangulice i uvezenog berkšira, a u formiranju rase učestovao je i jorkšir, da bi se dobila ranostasnija odnosno produktivnija i mesnatija svinja od tadašnje domaće. Čak tri puta brže napreduje od ostalih rasa svinja. Masa veprova dostiže oko 135 kg, a krmača oko 120 kg.

- Planiram ovde godine da zaokružim ceo ciklus i uradim ono što sam naumio - od proizvodnje svinja do gotovog proizvoda, pa osim uzgoja bavim se i proizvodnjom i prodajem prerađevina od mesa svinje. Čini mi se da ljude vuče nostalgija za moravkom kao za nečim što je dobro i staro, pa su proizvodi od nje ipak nešto novo na tržištu - kaže uzgajivač iz sela Moravci.

Godišnje preradi dve tone mesa žive vage

Pored 30 krmača moravki, Momčilo uzgaja i druge autohtone rase svinja poput mangulice i resavke i na godišnjem nivou preradi od dve tone mesa žive vage suvomesnate proizvode od svojih svinja. Pored kulena, proizvodi i suslaninu, mast, čvarke, kobasice, kavurme i druge proizvode bez aditiva i konzervanasa. Njegov slogan je "hranite se zdravo i živite dugo", pa zdravo meso koje dolazi od zdrave životinje bio je imperativ sagovornika Agrokluba kad je prvi put počeo da se bavi uzgojem svinja.

- Već 20 godina uzgajam svinje, čuo sam da postoji mangulica, da je dobra i zdrava, kao i moravka i resavka, pa sam počeo ozbiljnije da se bavim njihovim uzgojem. Otporne i zahvalne za uzgoj hrane se svime što se nađe u prirodi: kukuruz, ječam, trava, mekinje, bez veštačkih dodataka.

Ova svinja kao ranostasna lako se prasi i to četiri puta godišnje, u nekim slučajevima i pet. Na svet donese od osam do 12 prasadi koje uspešno odgaji kao dobra i brižna majka.

Momčilo se nada da će uzgoj moravki, s obzirom na njene dobrobiti i lakoću uzgoja zaživeti i da će se njihova brojnost u Srbiji povećati, a u njihovom promovisanju ima podršku Naučnog intituta za stočarstvo i Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.