Izvor: Novosti | Ponedeljak, 17.06.2019.| 19:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poljoprivrednici iz Srbije sve više uzgajaju egzotične sorte voća i povrća - U Bariču uspeva i crni paradajz

Ilustracija (Foto: pixabay.com)
Baštenske leje u ovo doba godine krase strukovi paradajza čiji crveni plodovi, uglavnom sorte volovskog srca, uskoro treba da uzru. Međutim, Zoran Pavlović iz Bariča, priprema se da u svojoj bašti ove godine prvi put ubere plodove crnog paradajza. Prema njegovim rečima za ovu biljku je čuo slučajno, i odmah se potrudio da je nabavi za svoju baštu.

- Kada smo poručili seme stiglo nam je možda sedam do deset semenki ukupno, a kada smo ih posadili primilo se samo nekoliko - priča Zoran. - Tokom procesa rasta plodovi su bili zeleni, a kako je biljka sazrevala i stasavala, postepeno su umesto crvene dobijali crnu boju.

Prvi plodovi već se nalaze na zelenim strukovima, mada iako su crne boje, domaćin kaže da će tek za nekoliko dana moći da se probaju. Zasada jedino što zna je da ova vrsta paradajza kada se preseče ima crno srce i više slan ukus od crvenog.

- Kako sam čuo od supruge, sam plod je u Americi ukršten sa nekim sortama paradajza i zato je crne boje, a pre nekoliko godina je dobio nagradu za ukus - ističe Zoran.

Ovaj domaćin gaji i veliku strast prema egzotičnim vrstama voća i povrća koje uspešno sazrevaju u njegovoj povrtarskoj oazi. Već treću godinu zaredom sadi batat vrstu slatkog krompira, kojoj visinski delovi Obrenovca, u kojem je smeštena bašta porodice Petrović, i te kako odgovaraju. Prošle godine samo jedan plod ove vrste krompira vagao je čak četiri kilograma.

- Prvi put smo batat kupili na pijaci u Obrenovcu, pronašli smo na internetu kako se razmnožava i kako se ti lastari gaje i presađuju i već prve godine imali smo uspeh - kaže Zoran. - Poslednjih nekoliko godina imamo oko 100 kilograma, sasvim dovoljno za ishranu jer ga svakodnevno koristimo.

Takođe, u njihovim baštenskim lejama nalaze se i strukovi paradajza tomatilo, godži bobice, sibirske borovnice ili kineska urma. Uspešno gaje i bob, a proizvodnju su pokrenuli sa samo nekoliko semenki, koje u međuvremenu razmnožili i sada ga redovno sade. Sve što sadi, održava zajedno sa suprugom, a dobijene proizvode koriste samo za svoje potrebe.

Poljoprivrednici se sve više okreću proizvodnji neobičnih sorti voća i povrća. Na tezgama se pored crvenih, u poslednje vreme nude i sorte belih jagoda. Ako prezru dobijaju rozikastu boju, a ukus im je sličan crvenim. Takođe, prisutne su i neobiče sorte žutog graška, koji je istog oblika kao i zeleni.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.