Izvor: eKapija | Utorak, 11.06.2019.| 11:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Šarole goveda - Vodeća rasa u svetu po količini proizvedenog čistog mesa po grlu

(Foto: Pixabay / Iituliitu)
Šarole rasa goveda ime je dobila po francuskoj provinciji Charolais. Smatra se da je nastala od goveda koja su došla u Francusku iz Italije, zajedno sa rimskim legijama. Novi tip šarole goveda, koji se odlikuje odličnom tovnom sposobnošću, nastao je ukrštanjem tadašnje primitivne šarole krave sa Shorthorn (šortorn) bikovima uvezenim iz Engleske.

Šarole se danas smatra vodećom rasom u svetu po količini proizvedenog čistog mesa po grlu, navodi se na sajtu Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije. To su krupna i teška goveda. Prosečna masa tela krava je oko 800 kg, a bikova 1.250 kg.

Krave se drže u priplodu prosečno sedam godina i za to vreme daju 4-5 teladi. U toku jedne laktacije prosečno daju oko 2.500 litara mleka. Šarole junad postižu odlične rezultate u tovu zelenom masom i koncentratom do starosti 15-18 meseci i postiže završnu težinu 550-600 kg bez izrazito masnog trupa.

Šarole danas u svetu služi za ukrštanje sa drugim mesnatim rasama manjeg okvira, ali i sa mlečnim rasama za poboljašnje prirasta. Kad su u pitanju kombinovane rase, posebno se ističu melezi sa simentalskom rasom, koji su u tovnim i klaničnim osobinama bolji od čistokrvnih simentalskih grla.

U Srbiji se ova rasa značajnije pojavljuje krajem 80-tih i početkom 90-tih godina prošlog veka. Malo je zapata gde se šarole krave drže u čistoj rasi. Jedno od mesta gde se mogu naći ove karakteristične bele krave je Susek u blizini Bačke Palanke.

Stočarsko veterinarski Centar Krnjača jedini je koji ima priplodnog bika šarole rase. U pitanju je bik Fratello, koji je rođen 2010. godine u Austriji, a u Srbiju je došao 2012. godine. Kombinacija je francuskog bika Valseur i švajcarske majke Barbie.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.