NavMenu

Zašto treba investirati u kompanije vegetarijanske ishrane? - Cena deonica kompanije Beyond Meat "skočila u nebo" za jedan dan

Izvor: Blic Petak, 31.05.2019. 10:55
Komentari
Podeli
(Foto: Twin Design/shutterstock.com)
Ne dešava se svaki dan na Njujorškoj berzi da cena deonica neke kompanije, na dan puštanja u prodaju, "skoči do neba". Upravo to se dogodilo sa akcijama kompanije Beyond Meat, koja proizvodi biljne burgere i druge proizvode na bazi biljnih proiteina.

Naime, cena akcije od 25 USD na početku trgovanja, dotakla je 72 USD tokom dana, dok je pre zatvaranja berze iznosila 65,75 USD. Ovakvom skoku cene od 160%, pored vlasnika kompanije Itana Brauna, radovali su se i investitori Leonardo Dikaprio i Bil Gejts. Sama kompanija Beyond Meat tada je procenjena na 3,8 mil USD.

Ovakav skok i sama cena akcija, dokaz je da raste popularnost hrane na biljnoj bazi, jer samo u SAD postoji nekoliko ozbiljnih proizvođača vegetarijanske i veganske hrane, a najveći konkurent Beyond Meat-a je start-up iz Silikonske doline Impossible Foods. Zajedno sa Burger Kingom počeli su prošlog meseca da prodaju svoje veganske burgere Impossible Whopper u 59 prodavnica u i oko Sent Luisa, a proširenje prodaje očekuje se do kraja godine.

Pokazatelj popularnosti ovakvih proizvoda je i prelazak kompanije Tyson Food iz statusa deoničara Beyond Meat-a, sa 6,5% udela, u status konkurenta. Naime, najveći američki prerađivač mesa je početkom maja ove godine saopštio da je prodao svoje akcije, jer želi da razvija sopstvenu liniju alternativnih proteinskih proizvoda.

Međutim, Itan Braun nije zabrinut zbog konkurencije, već ističe da kompanija ima agresivne planove za proširenje prodaje izvan SAD. Novac prikupljen od listinga na berzi će im dati vetar u leđa da se takmiče sa ostalim rivalima na prepunom tržištu "zamene za meso". Govoreći na berzi lansiranja na Nasdak razmeni, Braun je istakao: Mi razumemo sastav mesa i arhitekturu i iz godine u godinu smanjujemo jaz između naših proizvoda i proteina životinjskog porekla.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.