Izvor: RTV | Subota, 18.05.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vest

Porodica Stanojčić iz Vrnjačke Banje uspešno se bavi proizvodnjom magnolija - Najtraženije su u proleće kada cvetaju

Ilustracija (Foto: Martien van Gaalen/shutterstock.com)
Porodica Stanojčić u Vrnjačkoj Banji se bavi rasadničkom proizvodnjom magnolija, ukrasnog drveća i dekorativnog sadnog materijala. Najprepoznatljiviji su po magnolijama i u rasadniku imaju preko 60 sorti, a godišnje proizvedu do 12 hiljada sadnica. Magnolije su najviše tražene upravo u proleće kada cvetaju.

- Boje su bele, žute, imamo i dva tri varijeteta, onda imamo razne prelaze od lila, roze ka belim i potpuno tamnim magnolijama. Sama forma im je različita, visina rasta koju postižu je različita tako da i među njima imate patuljaste forme, forme srednjeg rasta i one koje postižu kao drvo veću visinu. Tendencija ovog modernog doba je smanjenje prostora pa se sve više traže biljke u saksijama za terase ili neke ograničene prostore - kaže Vladan Stanojčić.

Porodica Stanojčić ima preko 260 vrsta lišćara i četinara koji uspešno uspevaju iako potiču iz različitih krajeva, presudan je i sadni materijal kojeg sami stvaraju. Proizvodnjom cveća i biljaka održavaju porodičnu tradiciju dugu više od jednog veka u Vrnjačkoj Banji.

- Moj dede bio je cvećar u vreme kralja Petra i kao malom mi je pričao kako su se u Vrnjačkoj Banji sadile lipe, te kako su te sadnice dobijali iz drugih rasadnika, kako bi je oplemenili. Zapamtio sam da je deda još u to vreme imao neku crnu ružu koju je dobio iz Francuske. I moj otac bio je rasadničar za ukrasne dekorativne sadnice - ističe Dragan Stanojčić.

- U našem rasadniku bavimo se jednom vrstom klimatizacije i prilagođavanjem biljaka. Jedna od tih vrsta je fotinija koju imamo u pet, šest varijeteta i one sve preživljavaju jako hladne, ekstremne planinske zime, ali i jako topla leta. Kod svih fotinija imate crvenu boju koja nam dolazi sa novim listovima, a imate i osnovnu boju koja postoji tokom cele godine. U pitanju je zimzelen lišćar koji se najčešće koristi za žive ograde i pojedinačnu sadnju, može da bude žbun ili manje drvo - navodi Stanojčić.

Na drugoj parceli koja se prostire na hektar i po nalaze se najstarije biljke i sadnice. Na jednom mestu smešteno je između 25 i 30 hiljada biljaka.

- Ima i četinara i lišćara, zimzelenih lišćara - javora, jasena, grabova, brestova, tu su i japanske trešnje i razne forme japanskih javorova. Sve ovo je meni ogromno zadovoljstvo, kada ni iz čega dajete smisao nečemu, a naoročito biljkama - kaže Vladan Stanojčić.

Rasadnik je pretvoren u pravi vrt najrazličitijih vrsta biljaka a ljubav prema ovoj vrsti proizvodnje, kao i duga tradicija zaštitni je znak porodice Stanojčić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.