Izvor: Dnevnik | Ponedeljak, 13.05.2019.| 10:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Male bio bašte prilika za proizvodnju zdrave hrane

Ilustracija (Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)
Agronom i baštovan Kalman Bede iz Kanjiže ima oglednu bio baštu od 300 m2. Ovde se okupljaju baštovani, kako bi naučili nešto novo, razmenili iskustva i rasad povrća.

Ovaj povrtar je potpredsednik za Srbiju Saveza eko proizvođača Karpatskog basena. Pre pet godina okupio je istomišljenike u ekološku sekciju udruženja Meta Terra, koja broji više od 170 poklonika bio bašte.

- Kada bi resorno ministarstva pomoglo bar malo, raznim edukacijama, finansijski i na druge načine, u Srbiji bi mogli imati 200.000 do 300.000 ovakvih bašta. To je nacionalno bogatstvo koje sada nije iskorišćeno - smatra Bede.

Neiskorišćenog prostora za male bio bašte ima na svakom koraku, pa čak i u mnogim dvorištima. Porodica Bede u malom dvorištu uzgaja preko 50 raznih vrsta biljaka - od povrća, lekovitog bilja, voća do čokota vinove loze. Uklopio se i mali plastenik, kao i mini farma zečeva.

- Sve se uzgaja bez pesticide i herbicida, nema upotrebe veštačkog đubriva, ima komposta i svih uslova da vrlo lako proizvodimo zdravu hranu - tvrdi Kalman Bede.

U malom plasteniku ispod folije godišnje rodi 400 kilograma paradajza. Ovi baštovani imaju i dovoljne količine drugog povrća, kao i voća, pa čak i viškove. Kada je reč o mini farmi zečeva, godišnje odgoje 50 do 60 zečeva, pa zečetine bude za 25 kilograma kobasica i druge gurmanluke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.