Izvor: RTS | Utorak, 30.04.2019.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Povrtari iz Južnog Pomoravlja zbog dobre zarade sve češće sade mladi krompir

Povrtari iz Južnog Pomoravlja sve češće se odlučuju za sadnju mladog krompira. U Jablaničkom okrugu pod plastenicima se nalazi 2.300 hektara. Oni koji se bave ovom proizvodnjom su i Stamenkovići iz Donjeg Stopanja kod Leskovca. Obrađuje hektar zemlje i poslednjih godina sve više sade krompir, zbog bolje zarade.

- Mladi krompir ima dobar prinos, lepu cenu, pa počinjem sa ovim usevom, a završavam sa kornišonima - kaže Slavoljub Stamenković.

Pod krompirom je u ovom kraju ove godine zasađeno oko 350 hektara. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova očekuje se da će prinosi ove sezone biti niži - između 15 i 20 tona po hektaru.

- Minus četiri stepena ujutru, preko dana je 20, u baraci je 40 stepeni. Ovi stresni uslovi utiču na slabiji rod - pojašnjava Jovica Stamenković.

Povrtari iz sela Donje Stopanje trude se da osavremene proizvodnju. S obzirom na to da je za prodaju važno da krompir bude opran i spakovan u male džakove, jer vrlo brzo izgubi svežinu, Stojan Zdravković je sam napravio mašinu za pranje krompira. Ideju je video na internetu, a mašinu konstruisao uz pomoć majstora.

- Mašina zamenjuje šest radnika. Investicija je malo veća, ali ćemo mašinu da koristimo 20 godina - kaže Zdravković.

Cena povrća varira tokom godine, a tako je i sa mladim krompirom. Zbog toga se proizvođači trude da što pre iznesu svoju robu na tržište

- Početna cena je bila negde oko 180 dinara, evo danas cena krompira na kvantaškoj pijaci u Leskovcu je od 30 do 140 dinara - ističe Dalibor Cvetanović direktor PSSS Leskovac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.