NavMenu

Srbija od jagoda godišnje zaradi 5 mil EUR - Isplativ posao ako nađete tržište

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 22.04.2019. 10:34
Komentari
Podeli
(Foto: Igor Borodin/shutterstock.com)
Jagode uvezene iz Grčke već se uveliko prodaju na pijacama i marketima, dok se domaći proizvođači tek pripremaju za berbu. Cene su različite, a kreću se i do 300 dinara. U Srbiji se godišnje proizvede oko 35.000 tona jagoda, a 15% proizvedenih količina je iz Vojvodine. Ipak, proizvodnja se uvećava.

- Pre deset godina proizvodnja jagoda nije bila registrovana u statistici, a još uvek nema preciznih podatka na koliko hektara se uzgajaju jagode. Srbija godišnje od ovog voća zaradi oko 5 mil EUR, a 40% ubranih jagoda se preradi ili bude zamrznuto - kaže za Dnevnik Nenad Magazin sa Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Dodaje da gajenje jagoda može biti isplativo, ali je neophodno da se proizvođači dobro upoznaju sa svim aspektima ovog posla i da obezbede tržište, jer zrela jagoda ne može dugo da stoji.

Magazin podseća da je prošle godine kvalitet jagoda bio loš, a izvoz podbacio zbog uredbe. Naime, bilo je propisano da se izvozom voća mogu baviti samo preduzetnici koji imaju hladnjače zapremine iznad 500 tona.

– Za jagode nisu potrebne hladnjače tolike zapremine, pa se očekuje da će ove godine uredba biti povučena, mada, bar za sada, o tome nema nikakvih informacija. Verovatno zato što tek sledi branje, pa će plasman ka inotržištu biti aktuelan kada voće bude trebalo prodati - smatra Nenad Magazin.

Još uvek se ne može reći kakav će biti kvalitet domaćih jagoda. Razlog je to što je u martu i aprilu bilo mraza, a zbog niskih noćnih temperature pretpostavlja se da će prinos biti umanjen za 5% do 30%. Procenjuje se da će kilogram jagoda koštati oko 300 dinara. Cena zavisi od nekoliko faktora, a veliki uticaj će imati ponuda i potražnja, odnosno to koliko će ploda domaći proizvođači ponuditi tržištu i koliko će domaći izvoznici biti spremni da otkupe za rusko tržište.


Prošla godina bila je loša za proizvođače, pa mnogi ove godine nisu obnovili zasade. Oni koji se dugo bave ovom proizvodnjom kažu da ne pamte lošiju godinu, pošto su zbog velikih vrućina u aprilu domaća jagoda dospela istovremeno kada i turske i grčke. Tržište je bilo prepuno ovog voća i kupci su za kilogram jagoda plaćali oko 100 dinara, a za to vreme proizvođači su gomilali gubitke.

– Jagoda će biti dovoljno, a one najkvalitetnije će se uglavnom izvoziti, najviše na rusko tržište, mada bi se trebalo okrenuti i ka tržištima drugih zemalja - smatra proizvođač jagoda iz Rumenke Milan Marinković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.