Izvor: Agroklub | Nedelja, 07.04.2019.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Marjan Manić iz Krševice kod Bujanovca učiteljsku diplomu zamenio uzgojem šipurka - U planu destilerija za proizvodnju rakije

(Foto: YouTube)
Marjan Manić, iz Krševice kod Bujanovca, ima 33 godine i više od jedne decenije staža u voćarstvu. I dok čeka zaposlenje u prosveti sa diplomom Učiteljskog fakulteta on obara lične rekorde u proizvodnji voća, a od pre nekoliko godina i u uzgoju šipurka.

Nekada je porodica Manić na svom imanju proizvodila samo jabuke. Kada je preuzeo porodični posao, Marjan je shvatio da proizvodnja mora da prati zahteve tržišta i zato je zasade voća, na ukupno 5,5 hektara, stalno obogaćivao drugim voćarskim kulturama poput šljive stenlej, čačanske lepotice, višnje i dunje. U isto vreme čuvao je i negovao nasleđene autohtone sorte jabuka. Tako i danas u njegovom voćnjaku raste i rađa jabuka budimka, stara 70 godina, a koja je znala u sezoni da da i do 400 kilograma, ko šećer slatkih i mirisnih plodova.

Ne zahteva puno ulaganja

U želji da domaćem tržištu ponudi nešto novo, on je na svom imanju zasadio i 100 sadnica pitomog šipurka.

- Hteo sam da krenem sa uzgojem neke nove kulture koja je isplativa i tražena na tržištu, a koja se u Pčinjskom okrugu ne proizvodi. Analizirajući tržište shvatio sam da je to šipurak. On ima dobru prođu na tržištu i sa njim može i da se zaradi - priča Marjan.

On kaže, da je ova biljka iz porodice ruža veoma zahvalna za uzgoj. Uspeva na niskokvalitetnom zemljištu i veoma su mala ulaganja prilikom podizanja zasada. Zasađene sadnice brzo napreduju i posle dve godine daju prvi plod bogat vitaminom C.

- Svi koji misle da šipurak ne traži puno pažnje i rada, greše. I on mora da se okopa i da mu se posle berbe poseku grane sa koje je ubran plod. Navodnjavanje nije neophodno kao i prskanje. Kada se sve to sabere i oduzme ispada da je ova biljka isplativija od uzgoja drugih voćnih kultura poput jabuke, šljive ili kruške gde mora da se primeni puna agrotehnika - naglašava Marjan.

Šupurak je na ceni

Potražnja za plodom šipurka na tržištu je velika, a i cena je dobra. Otuda Marjan planira da ubuduće šipurak prerađuje u džem jer se tako najviše isplati. U ovaj proizvod njegova porodica je preradila i prve ubrane plodove šipurka. Takve planove ima i sa voćem koje proizvodi.

- Odavno planiram da na svom imanju podignem destileriju za proizvodnju rakije. Mislim da bih na taj način rešio gotovo sve probleme koje imam sa prodajom voća. Rešio bih se i onih kupaca koji bi da uzmu robu ali ne i da plate - ističe Marjan dodajući da je imao takva iskustva.

Porodica Manić je proteklih godina ostvarila izuzetnu saradnju i sa Nektarom iz Vladičinog Hana. Njima su prošle sezone, kada su proizveli ukupno 60 tona kvalitetnog voća, isporučili najveće količine.

Mašina uz pomoć države

Otkako je krenuo da se bavi ovim poslom, Marjan je puno truda i novca uložio u obnavljanje mehanizacije. Poslednju mašinu za berbu voća, uz pomoć države, nabavio je pred prošlogodišnju berbu.

- Na osnovu potpisanog ugovora stekao sam pravo na povraćaj 60% sredstava. To mi mnogo znači jer je predamnom još puno investicija. Hteo bih, na ovakav način, da nabavim još neke mašine. Međutim, kada pomislim na preobimnu dokumentaciju koju treba prikupiti ali i da mogu biti odbijen zbog neke sitnice, lako odustanem od toga - kaže Marjan.

Državne institucije, kaže Marjan, moraju da se potrude da pojednostave procedure oko prikupljanja dokumentacije. - Ne smeju da dozvole lokalnim samoupravama da konkurs za nabavku poljoprivrednih mašina objavljuju na jedan dan. Onda možete da zamislite koliko se pravih poljoprivrednika može prijaviti na ovakav oglas - naglašava Manić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.