Izvor: eKapija | Četvrtak, 14.03.2019.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Porodica Vranić iz Deča bavi se uzgojem lešnika - U planu proširenje plantaže i razvoj agroturizma

Kompanija Agrotrust na sajmu Fruit Logistica u Berlinu
Plantaža lešnika Vranić - Agrotrust nalazi se u opštini Pećinci, selo Deč. Plantaža je podignuta 2005. godine, a porodica Vranić kupila ju je 2015. godine i započela porodični biznis. Danas imaju šest zaposlenih i, osim uzgojem, bave se i preradom i konzerviranjem voća.

- Supruga i ja rečili smo 2015. godine da kupimo plantažu lešnika. Uzeli smo tom prilikom u obzir sve parametre i zaključili da zbog zdravijeg načina života, obrazovanja dece u prirodi i perfomansi koje lešnik ima, ova odluka za nas predstavlja najbolju poslovnu i zdravstvenu investiciju - kaže za eKapiju Predrag Vranić, direktor i vlasnik preduzeća Agrotrust .

Kako kaže, Srbija je pogodna za uzgoj lešnika, a plantaža Vranić prostire se na 30-tak hektara.

- Prošle godine imali smo rod veći od 70 tona, a uglavnom uzgajamo italijanske vrste lešnika. Osim uzgojem lešnika, bavimo se i proizvodnjom sadnica, kao i pružanjem raznih vrsta usluga, s obzirom da posedujemo savremene mašine za sakupljanje i preradu lešnika - priča Vranić.

Naš sagovornik smatra da uzgoj lešnika jeste zahtevan posao, ali je i dugovečan, pa samim tim i isplativ.

- Uzgoj lešnika je dugovečan posao. Po iskustivima italijanskih lešnikara, ukoliko posadite žbunaste vrste, životni vek prevazilazi 100 godina. S obzirom da je dugoročan, lično smatram da je i isplativ.

Kao i kod drugih voćarskih kultura, i u slučaju lešnika mora da se vodi računa o zaštiti, dovoljnoj količini đubriva (fertilizacija) i vode (irigacija). Iako smatra da je gajenje lešnika dugoročan posao, koji će se jednog dana svakako isplatiti, počeci nisu bili laki.

- Najveći problem je pokretanje posla i registracija novog poljoprivrednog gazadinstva. Naime, naše banke ne žele da rade sa novoregistrovanim gazdinstvima, i otud se javlja problem dobijanja novčanih sredstava, tj. odobrenja kredita. Takođe, s jedne strane imamo podršku Ministarstva poljoprivrede u okviru podsticaja, a sa druge strane Ministarstvo trgovine odobrava bescarinski uvoz lešnika. Ovo može imati negativne implikacije na razvoj domaćih plantaža lešnika, s obzirom da Turska proizvodi 75% svetskih količina lešnika, a izvozi lešnik u Srbiju bez uvoznih carina - govori sagovornik eKapije.

Plantaža lešnika u Deču
Kako kaže Vranić, za pokretanje ovog posla su potrebna velika ulaganja, naročito ako se dobiju subvencije za podizanje zasada. Svi koji počnu da uzgajaju lešnik, ipak, moraju biti spremni na to da se na prvi rod čeka minimum pet godina.

Najviše lešnika kompanija Agrotrust prodaje konditorima.

- Kod nas je najveći kupac kompanija Swisslion Takovo iz Gornjeg Milanovca, ali i ostali domaći konditori su značajni kupci. Na strana tržišta za sada izvozimo sadni materijal.

Kompanija Agrotrust u februaru se predstavila i na Sajmu svežeg i smrznutog voćа i povrćа Fruit Logistica u Berlinu. Nastup srpskih kompanija u Berlinu organizovale su Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, uz podršku programa Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

- U okviru zajedničkog štanda Privredne komore Srbije, "Serbia does Fruit" bili smo predstavnici za koštunjavo voće. Naši utisci su izvanredni i smatram da treba svake godine izlagati na ovako prestižnim sajmovima kao što je Fruit Logistica. U Berlinu smo predstavili naš lešnik u ljusci, jezgru i sadnice lešnika, koje su naišle na izuzetan prijem kod posetilaca. Na Sajmu smo imali i 31 sastanak i već smo u kontaktu sa većinom od potencijalnih kupaca - kaže Vranić.

Kako smo već naveli, plantaža porodice Vranić prostire se na oko 30 hektara, ali kako kaže naš sagovornik, u planu je i njeno dalje širenje.

- Planiramo da proširimo plantažu, da postanemo distributivni centar za neke od proizvođača opreme, ali i da se bavimo agroturizmom, koji je, inače, veoma popularan vid turizma, posebno u Italiji. U razvoju agroturizma, očekujemo podršku naže države, a posebno u vidu pristupne saobraćanice i puta do naše Plantaže u Deču - kaže za ekapiju Predrag Vranić.

D. Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.