Izvor: RINA | Nedelja, 10.03.2019.| 14:19
Izdvojite članak Odštampajte vest

Žuta malina isplativija od crvenog zlata - Cena 2,5 EUR po kilogramu, za industriju i do 15% viša

(Foto: ALEX2016/shutterstock.com)
Sadnice žute maline sve su traženije na domaćem tržištu, kažu Radovanovići iz ivanjičkog sela Radaljevo, vlasnici firme Floriva, čuvene po proizvodnji i prodaji sertifikovanih sadnica jagodastih vrsta voćaka.

- Žuta malina, "Yellow King" je remotantna sorta maline, srednje krupnih plodova i u nižim predelima Srbije na branje stiže oko 15. jula, a u višim oko 25. jula. Plodovi su pogodni za prodaju u svežem stanju na domaćem tržištu i može se koristiti za zamrzavanje. Ono što je čini različitom od ostalih sorti maline jeste nešto viša cena, a manji troškovi proizvodnje. Berba ove sorte traje dva do tri meseca - kaže Nikola Radovanović, najstarija glava porodice Radovanović.

Kada je reč o kakarkteristikama ove sorte maline, Nikola dodaje da je odlično tolerantna na bolesti i osetljiva na botritis pa se sadnja preporučuje do 1.000 m nadmorske visine.

Prilikom odluke da podignu zasade žute maline, proizvođačima se savetuje da se opredele za sertifikovani sadni materijal koji će im, pored kvaliteta i visokog prinosa, omogućiti da iskoriste subvencije resornog Ministarstva, kaže Zoran Radovanović, vlasnik firme Floriva.

- Moja preporuka je da proizvođači pre zasnivanja zasada žute maline osiguraju tržište. Mi otkupljujemo od naših kooperanata žutu malinu koju prerađujemo u vina i slatko. Tražimo kooperante i sa njima sarađujemo tokom celog procesa proizvodnje, redovno im šaljemo sms poruke šta i kada treba da primene u svojim zasadima i na raspolaganju smo im za svaki vid pomoći kako bi se edukovali u sopstvenoj proizvodnji - naglašava Radovanović.

On dodaje da prilikom sadnje ove sorte maline treba obezbediti pripremljeno zemljište, da se sadi na dubini od 10 centimetara, tako da se vrat korena ne potopi duboko u zemlju, već da bude blizu površine.

- Navodnjavanje maline obezbeđuje se sistemom kap po kap koji se koristi i za prihranjivanje vodotopivim đubrivima, a u slučaju velikih suša preporuka je da se obezbedi sistem orošivača koji se koriste isključivo preko noći kada se biljke ohlade - navodi Radovanović.

Ono što će proizvođače dodatno obradovati jeste da plod maline "Yellow King" u Srbiji za sveže tržište dostiže cenu od 2,5 EUR po kilogramu, a što se tiče otkupa za industriju, cena je u rangu sa ostalim sortama maline koje se otkupljuju za industriju, pa i za oko 10 do 15% veća.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.