Izvor: Agromedia | Četvrtak, 28.02.2019.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ćurke se u Srbiji manje gaje od kokošaka - Veća početna ulaganja, ali je meso traženo na tržištu

(Foto: Sergey Bezgodov/shutterstock)
Retko, ali se i danas mogu videti domaće ili hibridne ćurke u seoskim dvorištima i gazdinstvima. Gaje se mnogo manje se od kokošaka, a to što kaskaju za uzgojem kokoši mnogi pripisuju većim početnim ulaganjima, i činjenici da tov ćuraka traje duže. Uprkos tome, visok kvalitet i velika količina mesa koja se dobija od ove živine veoma su traženi na tržištu.


Uslovi gajenja

Ćurke imaju skromne zahteve po pitanju uzgoja. Ne zahtevaju posebne uslove smeštaja, ali ni ishrane ni nege, i prema svim ovim uslovima su izuzetno tolerantne. Možemo da naglasimo da su im malo veći zahtevi po pitanju ishrane, i to po pitanju sadržaja proteina životinjskog porekla u hrani. Same sebi pomažu u rešavanju ovog problema tako što imaju izrazito čulo vida i onda lako love insekte, čime obezbeđuju ove proteine, ujedno i smanjujući broj štetočina.

Za ćurke je takođe karakteristično da odlično iskorišćavaju hranu bogatu celulozom. Ta osobina dovodi do zaključka da se tokom leta i jeseni, kada ima dosta pašnjaka, ćurke mogu jako povoljno uzgajati na gazdinstvu.

Razmnožavanje ćuraka na seoskim gazdinstvima je najčešće prirodnim putem, i jedna ćurka može da leži na 15, pa i do 19 jaja. Period u kojem je neophodno da ćurka leži na jajima je 28 dana i za vreme tog perioda se završi razvoj malih ćurića.

Kad se ispile, mlade ćurke imaju veoma visoke zahteve za toplotom, pa je neophodno da im se obezbedi temperatura vazduha od 36 do 38 stepeni Celzijusa. Kako rastu, tako spoljna temperatura može da se snizi na 30 stepeni. Kad mladi ćurići uđu u osmu nedelju života onda je sasvim dovoljno da im temperatura u prostoru u kojem se gaje bude 20 stepeni. Naravno, ovaj temperaturni režim treba ispoštovati ako su ćurići izvedeni u inkubatoru.

Ako je ćurka izvela mlade i ako oni rastu uz nju onda je gajenje u prvim danima života znatno olakšano. Kritičan period u odgajanju mladih ćurki je od sedme do devete nedelje starosti. Struka ali i iskustvo kažu da kad ćurke završe period bobanja, onda postaju izuzetno otporne, i čak najotpornije od sve vrste živine.


Vrste: jagodinska, bronzana...

Danas se na tržištu nalazi veći broj ćurića koji se gaje ali i dalje vodeće mesto zauzima domaća ćurka, čije je meso izuzetnog kvaliteta. Ženka dostiže težinu do 5,5 kg, a mužjak i do 9 kg. Među domaćim ćurkama najpoznatija je jagodinska ćurka.

Sledeća po popularnosti je vrlo krupna ćurka uvezena iz Amerike, takozvana bronzana ćurka, čiji primerci teže od 9 kg (ženke) do čak 15 kg (mužjaci), a ako su dobro utovljeni mogu da dostignu i do 30 kg težine. Takođe iz Amerike stigla je i Bela holandska ćurka, koja je nešto manja od bronzane ćurke, ali ima izuzetan kvalitet mesa. U slučaju kad se ćurke gaje isključivo zbog mesa i na većim farmama, hibridi su davno potisli domaće ćurke, čije je gajenje ograničeno na dvorišta i okućnice.


Koristi od gajenja ćurki

Ćurke su najbolji proizvođači mesa koje je po kvalitetu značajno iznad kokošijeg. One su najkrupnije od živine, pa je zato i njihov prirast najveći. Osim toga, ćureće meso je izuzetnog kvaliteta i sadrži visok procenat proteina, koji se kreće i do 40%, nasuprot mesu živine u kome je od 20 do 30% belančevina. Nutricionisti tvrde da se u mesu ćurke mogu naći sve aminokiseline koje su neophodne za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma, a u svom sastavu ima vrlo male količine holestrina pa je izuzetno dobra hrana onima koji se bore sa visokim procentom holesterola u krvi. Obiluje i vitaminima iz B grupe, pa može da parira pivu kao (omiljenom) izvoru ovih vitamina.

Osim zbog mesa, u nekim krajevima se ćurke još gaje i zbog perja, ali realnost je da ono ima sve manju primenu u domaćinstvima, jer su i perjani jastuci i dušeci davno zamenjeni novim materijalima i savremenim punjenjima. Kod gajenja ćuraka nije zanemarljiv ni značaj u proizvodnji jaja kao visokokvalitetne hrane, koja su posebno atraktivna pred uskršnje bojenje zbog svoje veličine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.