Izvor: Agromedia | Sreda, 27.02.2019.| 09:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

Paprika bi mogla da bude novi srpski brend i značajan izvozni proizvod

(Foto: franz12/shutterstock.com )
U studiji koju je sprovela konsultantska kuća SEEDEV uz podršku projekta GIZ, ističe se da bi paprika mogla da bude novi brend Srbije i veoma značajan izvozni proizvod. Tokom 2016. godine paprika je izvožena u čak 27 različitih zemlja, od čega je 35% otišlo u zemlje Evropske Unije.

Kako se istiće u sprovedenoj studiji, ostvarena proizvodnja paprike u 2016. godini iznosila je 227,6 hiljada tona (što je povećanje od 2,3 puta u odnosu na prethodne tri godine). Došlo je do rekordnog izvoza od 6,5 mil USD sveže paprike, a 6,1 mil USD tucane paprike što pokazuje značajne promene koje se događaju na tržištu.

Do ovih rezultata nije se došlo preko noći, već su neki veći proizvođači sistemski uvodili nove sorte, tehnologije gajenja i pronalazili nova tržišta. Tokom 2016. paprika je izvožena u čak 27 različitih zemlja, od čega 35% u EU zemlje. Nakon toga su organizovali proizvodnju na svojim njivama i produžili tržišni lanac nabavke kroz saradnju sa susedima.

Osim nekoliko kompanija, ova proizvodnja je gotovo u potpunosti zasnovana na porodičnim gazdinstvima. Trendovi pokazuju da Srbija preuzima deo tržišta Mađarske i Makedonije, jer ima konkurentniju proizvodnju.

Ulaganje u promociju, oznake kvaliteta i preradu paprike može da da rezultate

Kvalitetan ajvar proizvod je koji zadovoljava sve kriterijume modernog potrošača (hrono, niče, vegetarijanski, convinence, koristi se van sezone, ukusan i tako dalje). Ipak, on je nepoznat za većinu potrošača van prostora Balkana. Tucana paprika, čiji izvoz prethodnih godina stalno premašuje 10 mil USD, suočava se sa sve većom konkurencijom i proizvodnja se smanjuje (uvoz zamenjuje domaću proizvodnju), naročito kod proizvođača koji gađaju cenovnu konkurentnost, navodi se u studiji.

Sa druge strane, javljaju se proizvođači orijentisani na kvalitet tucane paprike kojima treba vremena da se dokažu i prilagode. Kod ajvara i tucane paprike, kao i kod drugih sličnih proizvoda, postoje pojedinačni uspešni primeri i pokušaji plasmana i promovisanja, ali nema sistemskih napora (privatnog i javnog sektora) u tom pravcu koji bi definisali kvalitet i učinili ga šire prepoznatljivim, čime bi se značajno povećala potrošnja, a samim tim i proizvodnja paprike.

Upravo zato kod paprike, više nego kod drugih proizvoda, ima smisla uvoditi oznake kvaliteta i promovisati kvalitet kako na domaćem tako i na stranim tržištima. Proizvođači mogu to raditi sami, ali bi pomoć države u promovisanju, garanciji i označavanju kvaliteta ubrzala procese osvajanja tržišta.

Srbija je po konkurentnosti u proizvodnji paprike među prvih 15 zemalja.
Makedonija je, u rangu CEFTA zemalja, bolja od Srbije. Značajne investicije u proizvodnji u zatvorenom i ciljanje rane sezone proizvodima visokog kvaliteta je unapredilo konkurentnost Srbije.

Dalji razvoj sektora će omogućiti supstituciju uvoza van sezone, razvoj preradne industrije i osvajanje inostranih tržišta, prvenstveno u regionu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.