Izvor: Radio 021 | Nedelja, 03.02.2019.| 13:24
Izdvojite članak Odštampajte vest

U ove igračke je isplativije ulagati nego u zlato

(Foto: patat/shutterstock.com)
Jedna od omiljenih igrački i malih i velikih su kultne Lego kocke, a čini se da investiranje upravo u taj proizvod može biti unosnije od investiranja u zlato.

Naime, Ruska ekonomska škola objavila je studiju koja kaže kako je ulaganje u Lego kocke bolja investicija od kupovine zlata, deonica i obveznica.

- Lego kocke nisu izložene uticajima tržišta, vrednosti, momentuma i rizika promenjivosti prihoda, već samo zavise od veličine kutije - objašnjeno je u studiji uz podatak kako u razdoblju od 1987. do 2015. godine povrat od ove institucije broji čak 11%.

Uz to, autori studije navode kako mala izloženost standardnim faktorima rizika čine Lego sjajnom alternativnom investicijom uz odličan potencijal za diverzifikaciju, odnosno upotpunjavanje ili proširivanje proizvodnog ili prodajnog asortimana uključivanjem novih proizvoda i usluga koji se razlikuju od dosadašnjih.

To potvrđuje i slučaj s najskupljim, limitiranim izdanjem Lego setova poput Lego Captain America & Iron Man seta, Lego Mađioničara, kompletnog seta svih 55 Lego Harry Potter izdanja i minifigura te Zombieja, koji su u prodaji bili od 2014. godine, a kako piše CNet, sada je za njih potrebno izdvojiti šestocifreni iznos.

Oni koji sebi ne mogu da priušte ulaganje u skupocene i ograničene setove poput spomenutih, okreću se ilegalnom načinu zarade na Lego kockicama.

- Postoji crno tržište za sve stvari koje su vredne. Lego kocke su jako tražene na tom tržištu, a izuzetno ih je lako prodati jer nemaju jedinstvene serijske brojeve - rekao je za strane medije Piter Simpson, načelnik portlandske policije.

To je bio slučaj i u San Dijegu 2015. godine kada je uhapšena grupa lopova koja je prodavala ukradene Lego kocke, čija je vrednost iznosila više od 13.000 EUR, ali i slučaj iz Oregona kada je 43-godišnji muškarac ukrao Lego set Ratovi zvezda R2-D2 vredan oko 540 EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.