Izvor: Agroklub | Petak, 25.01.2019.| 09:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lucerka, biljka koja pusto tle pretvara u plodnu zemlju - Najveći kupci arapske zemlje i Kina

(Foto: YouTube)
Mnogi stručnjaci za održivo upravljanje zemljištem veruju da će lucerka odigrati glavnu ulogu u postizanju dovoljnih količina proizvedene hrane za brzorastuće stanovništvo.

Lucerka (Medicago sativa L.) je višegodišnja biljka iz porodice mahunarki. Visoku vrednost ove biljke prepoznale su prve civilizacije, poput starih Grka i Rimljana. Već tada ova mahunarka je imala izuzetan značaj kao izvor prirodnog proteina. U XV veku inicira se program selekcije i hibridizacije pod vođstvom germanskih botaničara. Ciljevi programa su bili stvaranje tolerantnosti biljke na hladnoću, sušu i tada razvijene bolesti. Ubrzo se povećao interes raznih institucija, naučnika i poljoprivrednika širom Evrope za tada obećavajuću krmnu kulturu.

Lucerka se brzo proširila i na druge delove sveta, a proces oplemenjivanja, poboljšavanja pojedinih faktora i danas se nastavlja. Danas, postoji čitava lepeza varijacija kod odabira sorti lucerke poput otpornosti na bolesti, hladnoću i žegu, prema cilju eksploatacije (npr. seno), visini krune, prinosu i sl.

Krma lucerke se obično koristi u prehrani mlečnih krava u razdoblju laktacije, jer je izvrstan i cenovno pristupačan izvor kvalitetnih proteina, minerala i energije. Pored navedenog, istovremeno osigurava potrebna vlakna, čime se poboljšava probavljivost hrane. Međutim, sve navedeno zavisi od kvaliteta spremljene krme. Klima, zemljište, uslovi zemljišta, izbor sorte, agrotehnika, kvalitet košnje i spremanja, sadržaj vlage, uslovi skladištenja i sl. direktno utiču na kvalitet. Odstupanja od normativnog kvaliteta mogu negativno uticati na preciznu formulaciju ishrane životinja.


Proizvodnja mleka u pustinji

Bliski istok preuzima sve veći udеo globalne proizvodnje mleka uprkos nepovoljnim uslovima. Klima i oskudna zemljišta arapskih zemalja, na prvi pogled nikako ne obećavaju mogućnost proizvodnje prehrambenih proizvoda. Međutim, posednjih godina pomoću međunarodnih investicija i savremenih znanja, pustinje se pretvaraju u plodna zemljišta i to pomoću jedinstvene biljke lucerke.

Zahvaljujući dubokom korenu i tolerantnosti na stresne uslove, lucerka se uspešno uzgaja u pustinjama. Jeftino zemljište omogućava velike investicije, poput preciznog navodnjavanja, izgradnje infrastrukture, te plaćanje usluga vrsnih stručnjaka. To stavlja arapske zemlje u sam vrh proizvođača lucerke na globalnim nivoima.

Mnogi stručnjaci za održivo upravljanje zemljištem veruju da će upravo ova biljka odigrati glavnu ulogu u postizanju dovoljnih količina proizvedene hrane za brzorastuće stanovništvo. Arapski agro holdinzi, takođe, investiraju u plodno zemljište istočne Evrope, gde uglavnom organizuju proizvodnju dehidrirane lucerke, koja se izvozi za potrebe mlečnih farmi u arapskim zemljama. Naravno, sa dobrim agroekološkim uslovima, podneblje zemalja istočne Evrope daje visoke prinose zadovoljavajućeg kvaliteta. Zahvaljujući uvozu, efikasna proizvodnja mleka se odvija i u pustinji.


"Zeleno zlato" sutrašnjice

Jedan od većih takmičara na globalnom tržištu proizvodnje i izvoza lucerke je i Južnoafrička Republika. Uzgoj se organizuje na siromašnijima zemljištima, gde se nakon pet do 10 godina intenzivnog korišćenja u uzgoj stavljaju nove kulture, poput niskih žitarica. To je dug proces koji iziskuje savremena znanja i skupe tehnologije. Velikim delom pristup pretvaranja pustinjskog zemljišta se odvija posredstvom internacionalnih ulagača. Velike agrarne organizacije upravljaju zemljišnom bankom sa nekoliko hiljada hektara oskudnog zemljišta, na kojima je često isplaniran uzgoj visokovrednih poljoprivrednih kultura.

Lucerka je prva kultura koju će koristiti kako bi obogatili zemljište organskom materijom. U toj razvijenoj afričkoj zemlji ova mahunarka ima veliki ekonomski značaj. Pusta zemljišta pretvaraju u plodna, a izvoz dehidriranih proizvoda dođe kao dodatni prihod. Izvoz i cena su određeni međunarodnim tržištima zasnovanim na ponudi i potražnji. Najveći kupci su arapske zemlje, a u posednje vreme i Kina.

U argentinskoj pokrajini Rio Negro, kompanija AM Holding sa sedištem u Londonu, koristi lucerku u kombinaciji s intenzivnom pašom merino ovaca u svrhu stvaranja plodnog zemljišta. Dokazano je da lucerka dodatno doprinosi prinosu vune kod ovaca. Sopstvenih 4.000 hektara zemljišta u Argentini, AM Holding već koristi za proizvodnju orašastih plodova, dok je preostalih hiljadu u procesu pripreme. U voćnjaku koriste "živi malč" ove vredne leguminoze, kao zeleni pokrov između stabala. Tim sistemom zemljište neprestano obogaćuju azotom i povećavaju organsku masu u zemljištu. Cela proizvodnja se odvija prema ekološkim principima. Rukovodilac projekta za Argentinu AM Holdinga, Piere Enting naglašava da je lucerka kultura koja je doslovno nezamenjiva u njihovom poslovanju.

Klimatske promene traže nove pristupe ka upravljanju zemljištem. "Golo" ratarenje, korišćenje totalnih herbicida u voćnjacima trebalo bi da je stvar prošlosti. Kako ne postoji standardizovana praksa u poljoprivredi, poljoprivrednici moraju pristupati svojim poljima sa većim oprezom nego ikad pre. Inovativna gazdinstva traže nove načine prema održivom uzgoju biljnih kultura. Upravo spoj tradicionalnih kultura, poput lucerke i aktuelnih dostignuća u nauci i tehnologiji dokazuje da se čak i pustinja može pretvoriti u plodno tlo.


Velike farme traže velike količine krme

Razvojem industrijskih poljoprivrednih praksi lucerka je dobila posebno mesto na mnogim poljima. Proizvodnja mleka se sve manje organizuje na malim porodičnim gazdinstvima, a sve više na velikim ekonomijama, koje traže veliku količinu kvalitetne krme. Moderne farme sa nekoliko hiljada krava u laktaciji često nisu u mogućnosti da proizvedu dovoljne količine hrane na svojim poljima. Industrijska gazdinstva se okreću nabavci sirovine od različitih izvora. Često, lucerka se uzgaja i prerađuje u dehidriranu krmu na jednom kontinentu, a potom se brodovima prevozi do velikih mlečnih farmi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.