NavMenu

Biljka za kojom vlada velika potražnja na tržištu - Kako i zašto gajiti lovor?

Izvor: Agromedia Subota, 19.01.2019. 10:33
Komentari
Podeli
(Foto: Samuel Sylf/Unsplash)
Lovor je lekovita i začinska biljka dobro poznata još od antičkog vremena. Lovorove grančice i venčići od lovora bile su najveći znak slave i časti, a lovorikama su ovenčavani pesnici, vladari i pobednici u ratovima.

Ova poznata zimzelena biljka koja potiče iz primorskih krajeva u kontinentalnim uslovima može se uzgajati kao žbun ili drvo. U svom prirodnom okruženju lovor može da izraste do visine od 15 metara. U našim uslovima, lovor je niže drvo ili žbun. Ukoliko želite da uzgajate lovor u kontinentalnim uslovima, morate voditi računa o tome kako ćete ga zalivati, negovati i izaštititi od smrzavanja i štetočina.

Da biste lišće lovora mogli da berete tokom čitave godine, morate obratiti pažnju na više faktora u njegovom gajenju.

Razmnožavanje

Lovor se može razmnožavati semenom ili reznicama. Za semensko razmnožavanje potrebno vam je nešto više truda. Razmnožavanje reznicama vrši se u jesen. Nova biljka se prima veoma sporo i potrebno je najmanje dve godine kako bi mlada biljka počela intenzivnije da raste.

Mlade sadnice lovora možete držati u sobi sve dok se biljka jače ne razvije, jer onda iziskuje i više prostora. Ukoliko je lovor u saksiji, biljku treba na svake dve godine presađivati u zemlju bogatu đubrivom, ili je nađubriti ukoliko je drvo lovora na otvorenom prostoru.

Zemljište i vlaga

Uzgoj lovora moguć je na zemljištu na područjima do 400 metara nadmorske visine. Lovor uspeva na svakom zemljištu umerene plodnosti. Lovoru prija dobro drenirano zemljište. Najviše mu odgovara umereno vlažno tlo, pa ga je zato potrebno redovno zalivati.

Kao i kod ostalih biljaka, i kod lovora oblik korena se formira prema količini vode u zemljištu, pa ćete redovnim zalivanjem osigurati njegov pravilan razvoj. Kada jednom zalijete lovor, nemojte ga zalivati opet dok se zemlja ne osuši. Stanje vlažnosti zemlje kod lovora morate redovno pratiti.

Temperatura i svetlost

Kada planirate sadnju lovora napolju, birajte mesta koja su dobro osunčana ili polusenovita. Iako sunce prija lovoru, tokom toplih letnjih dana ova biljka ne treba previše dugo da boravi na direktnom suncu, pa su zato polusenovite pozicije možda najbolji izbor za sađenje.

Lovor je otporan na niske temperature do minus pet stepeni, a za prezimljavanje na još nižim temperaturama neophodno je dobro ga zaštititi. Ukoliko stablo lovora niste dobro zaštititili, može se dogoditi da mu otpadnu listovi. Biljka će se najverovatnije oporaviti u proleće. Biljke u saksijama mogu prezimiti u podrumu ili nekoj sličnoj prostoriji sa optimalnom temperaturom.

Branje lovora

Lišće lovora može se brati tokom čitave godine, i kao začin se koristi osušeno. Lišće lovora suši se oko dve nedelje. Ukoliko je biljka još uvek mlada, berite pojedinačne listove i nikako nemojte lomiti čitave grančice, jer možete oštetiti biljku.

Široka upotreba lovora

Pored velike upotrebe u kuhinji, u različitim jelima kojima lovor daje posebnu aromu i šmek, lovor se koristi i kao čaj, a od njega se pravi i lovorovo ulje.

Primena ovih čajeva i ulja takođe je široka. Ulje lovora koristi se rešavanje problema sa masnom kosom i kožom, za ublažavanje problema sa bolnim i otečenim zglobovima i reumom, ono deluje analgetski i umirujuće na mišiće, a koristi se i prilikom inhalacije radi lakšeg iskašljavanja i disanja kod respiratornih problema. Čaj od lovora koristi se za ubljažavanje problema sa želucom i digestivnim traktom, kao i za jačanje imunog sistema.

Ova biljka našla je svoju primenu i u farmaceutskoj industriji, pa se zbog svog antibakterijskog i antiseptičkog dejstva koristi i u izradi sapuna, različitih gelova i krema i slično.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.