Izvor: Sputnik | Utorak, 18.12.2018.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

U Srbiji sve popularnija štednja u zlatu - Očekuje se otvaranje velikih prodajnih mesta

(Foto: Africa Studio/shutterstock)
Zbog sve nižih kamatnih stopa na oročenu štednju i građani Srbije sve više shvataju da je štednja u zlatu najsigurniji način da zarađeno sačuva svoju vrednost.

Iako je naše tržište tek počelo da se razvija, a u bankama još nije moguće čuvati zlato, kao ni konvertovati zlato u novac, Srbi se sve više okreću ovom načinu ulaganja.

Prodajom investicionog zlata u našoj zemlji bavi se samo nekoliko firmi, ali se očekuje da će se uskoro i u Srbiji otvoriti velika prodajna mesta, kakva postoje u mnogim evropskim metropolama.

- Interesovanje raste iz dana u dan, jer ljudi postaju sve više svesni gubitka vrednosti papirnog novca. Ali biznis je nov i ima potencijal - ističe u razgovoru za Sputnjik direktor jedne firme koja se bavi trgovinom plemenitim metalima Ljuba Jakić.

On objašnjava da je sada pravo vreme za kupovinu zlata, jer je ukinut PDV i ne plaća se carina.

Ono što najviše izdvaja zlato u odnosu na ostale vidove štednje i ulaganja jeste sposobnost očuvanja vrednosti dokazana kroz vekove i epohe.

- Recimo, Fordov automobil, kad je proizveden u Americi, koštao je 370 USD. Danas sličan model košta 27.000 USD, ali i tada i sada je automobil tog tipa koštao pola kilograma zlata. Ili primer od pre 2.600 godina, u Mesopotamiji se 300 vekni hleba kupovalo za jednu uncu zlata. Danas isto toliko vredi 300 vekni hleba - kaže Jakić.

Onaj ko se odluči za ovaj vid ulaganja, zlato treba da kupuje samo u ovlašćenim firmama koje garantuju kvalitet i čistoću ovog plemenitog metala.

U investiciono zlato ne ubraja se zlatni nakit, već isključivo zlatne poluge, pločice i dukati. Najtraženije su pločice od 20 do 50 grama, kao i veliki četvorostruki dukat Franc Jozef.

- Zlato se u svakom trenutku može konvertovati u novac, a verujemo da će sve još više dobiti zamah kad se razvije sekundarno tržište i kad konverziju, kao i svuda u Evropi, budu radile i banke - očekuje Jakić.

Trenutna vrednost zlata je 35,3 EUR po gramu. U poslednja dva meseca vrednost zlata porasla je 10%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.