NavMenu

Velika potražnja za jojobom, kineskom urmom - Uspela u Bačkom Monoštoru

Izvor: RTV Sreda, 03.10.2018. 08:59
Komentari
Podeli
(Foto: VD Photography/Unsplash)
Žižula Ziziphus, Kineska urma ili jojoba je voće koje raste pretežno u Kini, ali je zasad ovog retkog voća kod nas uspeo na plantaži Dejana Kovača iz Bačkog Monoštora. Za poslednje tri godine, Dejan je uspeo sa ovim voćem da napravi hit na domaćem tržištu, jer, sve što proizvede bukvalno kupci razgrabe na tezgama. Dejanova deviza je da svako može da uspe, ako osmisli kako bi iskoristio zemlju i bio prepoznatljiv i jedinstven sa svojom ponudom na domaćem tržištu.

Potražnja za jojobom ili kineskom urmom iz Bačkog Monoštora je iznad svih očekivanja, jer ono što nikom nije uspelo u Vojvodini i šire, pošlo je za rukom Dejanu Kovaču. Verovao je u svoju poslovnu ideju da kao mlad poljoprvrednik počne da proizvodi retko voće. Za poslednje tri godine podigao je prinos ove retke voćke sa nekoliko stotina kilograma godišnje na pet tona, a sve što proizvede malo je za potrebe srpskog tržišta.

- Kupuju mi voće sa svih strana, pa iz cele Srbije, Hrvatske i Bosne. Kada sam smislio da ću da uzgajam jojobu ili Kinesku urmu, nisam bio skeptičan, verovao sam u sebe, ali svi oko mene bili su sekptični i nisam imao podršku porodice. Međutim, kada su videli da je krenulo, stali su uz mene, jer su shvatili da sam bio u pravu. Ovu voćku zovu Kineska urma, Jojoba, Žižula, Iglice, a latinski joj je naziv Zizula Ziziphus. Veoma je bogata vitaminima i prija joj naša klima - rekao je Kovač.


Dejanova plantaža je u programu organske proizvodnje i za dve godine povećaće zasad za nekoliko hektara, kako bi počeo sa izvozom.

- Najviše prodajem u Novom Sadu i Somboru. Takođe, Beograd ima velike zehteve, ali sam još uvek mali sa prionosom da bih im isporučio tražene količine. Ovo voće najviše jedu sveže, jer je odličnog ukusa, a pritom je izuizetno lekovito. Takođe, plod ima to svojstvo da se sam osuši na grani i nije mu potrebna sušara, što ima svoje prednosti - izjavio je Kovač.

Zbog lekovitih svojstava, kilogram ovog voća je 500 dinara, dok u zemljama okruženja dostiže cenu od oko 10 EUR. Kineska urma ili jojoba je otporna na bolesti i štetočine, što je čini ekološkim voćem, jer nema prskanja, a ima 20 puta više vitamina C od limuna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.