NavMenu

Odlična zarada od krastavčića - Pola miliona evra za proizvođače kornišona

Izvor: RTS Sreda, 22.08.2018. 09:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Max Maier/shutterstock.com)Ilustracija
Sto četrdeset domaćinstava, najviše iz čačanskog i knićkog kraja, ugovorilo je proizvodnju kornišona za poznatog nemačkog kupca, prerađivača krastavčića. Posao traje četiri meseca a povrtari će zaraditi pola miliona evra.

Na otkupnom mestu najviše je posla kasno uveče, kada proizvođači dovoze sveže ubrane kornišone. Zadovoljni su unapred ugovorenom proizvodnjom jer, kažu, ne brinu o tržištu.

Na 750 metara nadmorske visine, skoro na vrhu Kablara, Čvrkići, uz druge poljoprivredne radove, dnevno uberu oko 300 kilograma kornišona, uglavnom prve klase.

- Imali smo neku novu zemlju pa smo se oprobali na nekih pet ari i dobro se pokazalo. Što se tiče kvaliteta i prinosa, nije loše - kaže Rajko Čvrkić iz sela Rošci.

Za kilogram prve klase proizvođači dobijaju 90 dinara, pa kažu da su zarade odlične. Uz dobar posao u intenzivnoj povrtarskoj proizvodnji imaju stalnu saradnju sa agronomima, koji im pružaju neophodnu pomoć i savete.


Za poznatog nemačkog kupca u Zablaću je do sada otkupljeno oko 700 tona zelenih plodova. Najviše je proizvođača iz čačanskog kraja koji imaju podršku Grada.

- Mi ovim projektom bukvalno podržavamo najsitnije poljoprivredne proizvođače, one najugroženije grupe ljudi, poljoprivredne proizvođače koji imaju po hektar-dva poljoprivrednih površina - kaže Snežana Đurović Marković iz Službe za razvoj poljoprivrede iz Čačka.

Oko 140 kooperanata nemačkog prerađivača povrća iz čačanskog kraja očekuje nastavak saradnje i da će naredne godine po istom principu gajiti papriku i jagode.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.