Izvor: Beta | Subota, 07.07.2018.| 09:05

Leskovački paradajz na trpezama u Grčkoj, Crnoj Gori, Albaniji...

(Foto: Ivan Krawchuk/shutterstock.com)
Paradajz iz leskovačkih plastenika, posebno sa područja Vlasotinca i Lebana, uveliko se izvozi u Albaniju, Bugarsku, ali najviše u Grčku i Crnu Goru, rečeno je agenciji Beta u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi u Leskovcu.

Ta služba koja izdaje sertifikate, navodi da je izvezeno oko 600 tona kvalitetnog paradajza, uz primetnu tendenciju daljeg rasta.

- Najveće količine otišle su u Grčku, potom u Crnu Goru i daleko manje u Bugarsku i Albaniju - rekla je Gordana Jovanović iz te službe.

U Jablaničkom okrugu je ove godine paradajz zasađen na površini od 2.100 hektara, od čega 705 pod plastenicima, a prosečni prinosi po hektaru procenjuju se na 7,5 tona.

- Najviše se izvozi paradajz iz sela u opštini Lebane: Togačevce, Vlase i Vojlovce i iz sela u vlasotinačkom kraju, iz Stajkovca i Krajinca. Oni izvoze preko više izvoznika - naglasila je Jovanovićeva.

Veći povrtari iz leskovačkog kraja rekli su da svoj rod paradajza već godinama prodaju na veliko, u Srbiji.

- Moja porodica celu proizvodnju predaje Delti, a ona dalje hiper i supermarketima - rekao je Jovica Stojković iz Navalina, jedan od najvećih lokalnih proizvođača paradajza, sličnom nekadašnjem "jabukaru".

Sezona branja tog povrtarskog proizvoda počela je 1. juna, a na srpskom tržištu, prema Stojkovićevim navodima, još ima uvoznog paradajza, ponajviše iz Albanije.

- Reč je o vrlo nekvalitetnom paradajzu, koji snižava cenu domaćem, kvalitetnom. Taj problem nikako da se reši, u smislu da država ograniči uvoz kao druge evropske zemlje - smatra on.

Leskovački povrtari, poput Stojkovića, već imaju po dve berbe godišnje, pa je više nego izvesno da će se do kasne jeseni nuditi paradajz iz plastenika i onaj sa otvorenog prostora.

- Paradajz iz leskovačkog kraja je poslednjih godina izuzetno visokog kvaliteta jer je proizvođače muka, odnosno, tržište i konkurencija, naterala da ispravno primenjuju sve agrotehničke mere - objasnila je Jovanović.

Inače, ove sezone nema ni jedne tone izvezene u Rusiju, zbog, kako je objasnila Betina sagovornica, strogih uvoznih mera.

- Takođe, na našem području postoji samo jedna jedina hladnjača, Agromaj iz Stajkovca, koja ispunjava sve strandarde za skladištenje paradajza, ali nije u stanju da primi veće količine - dodala je Jovanovićeva.

Cene paradajza na veliko kreću se od 35 do 40 dinara po kilogramu, a na leskovačkoj pijaci kilogram se prodaje po cenama od 40 do 50 dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.