Izvor: Dnevnik | Četvrtak, 12.04.2018.| 13:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uzgoj konja isplativ posao - Cena grla dostiže i 15.000 EUR

(Foto: Irina Mos/shutterstock.com)
Uzgojem i prodajom konja bavi se nekoliko uzgajivača i ergela u Srbiji, a među njima i Ergela Proleće Kazneno-popravnog zavoda Sremska Mitrovica, koja je objavila oglas o prodaji konja lipicanerske rase.

Na prodaju je pet mladih ždrebadi, a sva grla obeležena su mikročipom i izvršeno je dijagnostičko ispitivanje na infektivnu anemiju kopitara. Takođe, za svu ponuđenu ždrebad postoji precizna matična evidencija u skladu sa Glavnim odgajivačkim programom u konjarstvu na teritoriji Vojvodine, najmanje pet generacija predaka i za sva grla je moguće izvaditi pedigre od Glavne odgajivačke organizacije Novi Sad.

U Ergeli Proleće za Dnevnik objašnjavaju da skoro svake godine prodaju mladu ždrebad lipicanerske rase, te da se obično radi o muškom polu, pošto žensku ždrebad ostavljaju sebi. Cena ponuđenih ždrebadi je 60.000 dinara bez PDV.

Kako je PDV na prodaju ovih životinja 10%, to znači da jedno grlo košta 66.000 dinara. Napominju da su ženska grla skuplja i da im je cena 80.000 dinara, bez PDV.

Interesovanja za kupovinu ždrebadi ima, kažu u ovoj ergeli, koja godišnje ima između 40 i 45 grla. Inače, od ergela u Karađoređevu i Kelebiji kupuju starija muška grla za priplod. Starije lipicanere koriste u poljoprivredi i oni sami za sebe zarađuju, a pored toga, u ovoj ergeli postoji i škola jahanja, koju redovno pohađa između 30 i 50 dece.

Svake godine ždrebad prodaju i na ergeli u Kelebiji, na kojoj trenutno ima više od 60 grla. Direktorka ove ergele Tereza Kereteš za Dnevnik kaže da interesovanje nije veliko, a da je cena različita i zavisi od uzrasta konja, kao i pola.

- Cena ždrebadi starih od šest meseci do godinu dana je od 600 do 1.200 EUR, što zavisi od pedigrea, odnosno da li su čistokrvne rase ili imaju u sebi nešto što ih stavlja u B knjigu - kaže Tereza Kereteš i dodaje da njihova ergela stalno ima konja u slobodnoj prodaji.

- Za neobučena grla interesovanje je slabo, ali za ona koja su obučena i proverena ima interesanata, jer mnogi žele da kupe spremnog i pripremljenog konja - kaže Kereteš.

(Foto: alexnika/shutterstock.com)
Sagovornica Dnevnika ukazuje da su sva ždrebad već prodata, te da se trenutno prodaje grlo staro 2,5 godine.

Obučena grla u zavisnosti od toga za šta se kupuju - turizam, sport, međunarodnu trgovinu - imaju i različitu cenu, a ona se kreće u rasponu od 1.000 i 15.000 EUR.

- Tačno je da konj od, recimo, tri godine može dostići cenu od 15.000 EUR, ali treba znati i da je isto toliko vremena i profesionalnog rada potrebno uložiti kako bi on mogao da se proda po toj ceni - naglašava Tereza Kereteš.

Prema rečima dobrih poznavalaca konjarstva, i u Srbiji ima veoma skupih grla kupljenih u zemljama gde je konjarstvo veoma razvijeno - Engleskoj, Sloveniji, Austriji... Najpoznatija mesta za kupovinu dobrih trkačkih konja su Njumarket u Engleskoj, Baden-Baden u Nemačkoj, Dovil u Francuskoj i Klivelend u SAD. Cena konja koji su u tim ergelama kreće se i iznad 50.000 EUR. Istovremeno, ni naše ergele i uzgajivači konja dobra i kvalitetna grla ne prodaju za male iznose.

Tako se pominje da je štala Potkovica, svojevremeno, postigla rekordnu cenu za prodaju jednog grla - Bili Alen, koje je kupljeno u Engelskoj i takmičilo se širom Evrope, a potom prodato Japancima za 300.000 EUR.

Ponuda na Berzi ljubimaca

Oni koji žele da kupe konja ponudu mogu pronaći na Berzi ljubimaca.

Tako se lipicaner star tri godine u Zrenjaninu prodaje po ceni od 1.500 EUR. Istu cenu ima i lipicanerska kobila Alegra 391, uvezena iz Slovenije, stara 14 godina, čiji je vlasnik u Pančevu.

Za žensko ždrebe starosti sedam meseci cena je 800 EUR, a za kobilu lipicanera staru šest godina traži se 1.600 EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.