Izvor: eKapija | Sreda, 11.04.2018.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uzgoj borovnica sve popularniji u Srbiji - Godišnja zarada i do 40.000 EUR

Ilustracija (Foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com)
Proizvodnja borovnica u Srbiji je biznis koji godišnje donosi zaradu od 30.000 do 40.000 EUR po hektaru, a kako jedan zasad odlično rađa i posle 50 godina, proizvođači ga nazivaju i biznisom koji se ostavlja unucima.

Kako piše portal Srbija Danas, da bi se postigla ovako dobra zarada, pre sadnje je potrebno da se zemljište dobro pripremi.

- Vlada mišljenje da je zemljište u Srbiji odgovarajuće kiselosti i da je pogodno za gajenje borovnice, ali je bitno i da sadržaj gline bude ispod 30%, a procenat humusa 10 do 12%. Sa pripremom zemljišta treba krenuti u jesen i zatim saditi borovnicu na jesen sledeće godine. U procesu gajenja ovog voća kvalitetna voda je bitnija nego kvalitetna zemlja - kaže Mile Radisavljević, uzgajivač borovnica.

On dodaje da je idealno plantažu zasaditi dvogodišnjim sadnicama.

- Bitno je da plod stigne kada postoji vakuum u ponudi na evropskom tržištu, a to je za rane sorte od 10. juna pa do kraja meseca, a najkasnije do 5. jula. Za kasne sorte je idealno da berba počne posle 25. avgusta, kada Poljska završava sa berbom i ponovo se javlja deficit borovnica na tržištu. Tada je cena najviša i iznosi 5-6 EUR po kilogramu, dok je inače cena 3,5 do 4,5 EUR po kilogramu - ističe Radisavljević.

On navodi da je rane sorte draper i huron najbolje saditi na području do 500 metara nadmorske visine, a kasne sorte aurora i liberti na visini od 800 do 1.200 metara. Ako proizvođači u potpunosti poštuju tehnološke preduslove za proizvodnju, godišnje može da se ubere od 17 do 19 tona borovnica po hektaru.

- Svaki proizvođač bi bez problema trebalo da ostvari prinos od 12 do 15 tona po hektaru. Troškovi na godišnjem nivou za berbu i ambalažu iznose do 2,5 EUR po kilogramu, što znači da proizvođaču ostaje između 2,5 i 3,5 EUR neto zarade po kilogramu. Dakle, sa prosečnom cenom od 3 EUR po kilogramu, na prinos od 15 tona sa jednog hektara, posle šeste godine može da se zaradi između 30.000 i 40.000 EUR - naglašava Radisavljević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.