Izvor: eKapija | Sreda, 28.02.2018.| 14:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Od Dunava do Ohrida i Jadrana - Zajednička turistička ponuda zemalja regiona šansa za turiste iz dalekih zemalja

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com )
Turizam čini 10% svetskog BDP-a, a prema poslednjim istraživanjima, polovina svetskih turista posećuje Evropu. Da bi veći deo prihoda od turizma stigao u našu državnu kasu, Srbija je odlučila da ukrsti potencijale sa zemljama u regionu, kako bi došli do zajedničkog turističkog proizvoda i zajedno nastupali na velikom svetskom tržištu.

Prošle godine napravljen je zajednički turistički proizvod sa Crnom Gorom, a ove godine to je učinjeno sa Makedonijom. Za svetske goste smo tako, nakon Wild Soul of Europe, spremili i - "Od Dunava do Ohrida".

Turistički proizvod Srbije i Makedonije zajednički su osmislile Privredna komora Srbije i Stopanska komora Makedonije, a on obuhvata tri oblasti - vino i gastronomiju, religiju i prirodne lepote. Proizvod je namenjen je Evropi i dalekim zemljama, kao što su Emirati, Kina, Japan, Indija, Iran, Sjedinjene Američke Države i druga prekookeanska tržišta. Prvi putnici na ovim turama očekuju se od maja do oktobra 2019. godine, a ova godina predviđena je za promocije.

Ljupčo Janevski, direktor Agencije za promociju i podršku turizma Republike Makedonije ističe da je ta zemlja tokom prošle godine ugostila milion turista, a ostvareno je oko 2,8 miliona noćenja – što predstavlja rast od 20%, ili 3 puta više od predviđanja Svetske turističke organizacije za Balkan.

Prema njegovim rečima, ovo je prilika da se Srbija, Makedonija i ceo Balkan, ujedine i naprave jedinstveni proizvod koji će plasirati na daleka tržišta - Azije i Bliskog istoka.

- U toku jedne godine u Evropu iz Kine dođe oko 50 miliona turista, to je naša šansa. Zašto oni ne bi posetili Balkan? - zaključuje Janevski.

Ohridsko jezero i pogled na grad Ohrid
Sekretarka Udruženja za turizam Privredne komore Srbije Tijana Maljković kaže da je, tokom rada na stvaranju zajedničkog proizvoda sa Makedonijom, nacionalna asocijacija privrednika, kao produžena ruka privrede, okupila sve – od malih proizvođača hrane do velikih hotelskih lanaca i turističkih agencija koje će direktno učestvovati u prodaji proizvoda.

- Povezali smo sve ključne institucije, od ministarstava obe države, do turističkih agencija, lokalnih samouprava, nacionalne turističke organizacije i avioprevoznika, koji će biti glavni promoteri proizvoda - ukazala je Maljković.

Prvi zajednički turistički proizvod Srbija je lani napravila sa Crnom Gorom. "Nemirni duh", kreacija Privredne komore Srbije i Privredne komore Crne Gore, zasnovan je na aktivnom turizmu i utemeljen na specifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini dve zemlje. Ideja je takođe bila unapređenje regionalne saradnje u oblasti turizma, veća prepoznatljivost regiona, produžetak sezone i bolja prezentacija i plasman turističkih programa na dalekim tržištima. Zajednički turistički proizvod Srbije i Crne Gore objedinio je 35 privrednih subjekata u Srbiji i oko 15 turističkih arakcija, kao što su nacionalni parkovi, rezervati, manastiri...

Budući da je prva godina bila namenjena promocijama, Wild Soul of Europe prošle godine je predstavljen je na sajmovima u Beogradu, Berlinu, Beču i zemljama regiona, a ove godine biće ponuđen i turistima.

Pomoćnica ministra za turizam Renata Pindžo kaže da regionalna saradnja predstavlja korist za sve učesnike i da treba preduzeti dalje korake za povezivanje zemalja regiona.

- Nama je stalo da se ovaj proizvod realizuje, te da već na sledećem sajmu govorimo o tome koliko je aranžmana prodato i koliko je turista videlo sve što je u našoj bogatoj ponudi - objašnjava Pindžo.

Ilustracija (Foto: Shaiith/shutterstock.com )
On naglašava i to da naredni korak predstavlja ukrupnjavanje zajedničke saradnje, odnosno ne samo postojanje saradnje između Srbije i Crne Gore ili Srbije i Makedonije, već saradnja između više zemalja regiona.

Pindžo je zaključila da je Srbija jedan od najznačajnih inicijatora regionalne saradnje kada je reč o turizmu - kroz pokretanje zajedničkih proizvoda, projekte prekogranične saradnje i zajedničke nastupe na sajmovima i dalekim tržištima.

Uskoro zajednička online prezentacija

Tijana Maljković najavljuje da će regionalne komore u aprilu aplicirati za sredstva Komorskog investicionog foruma, kako bi finansirali izradu zajedničkog sajta.

- Privredna komora Srbije, sa ostalim komorama regiona napraviće sajt, radi promocije svih zajedničkih proizvoda i povezivanja svih subjekata koji učestvuju u zajedničkoj ponudi. Na ovaj način, biće direktno promovisana mala, srednja i velika privreda na velikim tržištima - zaključuje Tijana Maljković.

S.Š.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.