Izvor: B92 | Nedelja, 10.12.2017.| 16:25

Tekstilni otpad profitabilna sirovina - Evropske države razvijaju ozbiljan biznis

Ilustracija
Tekstilni otpad kao deo biorazgradivog otpada vredna je i profitabilna sirovina, piše Večernji list, a prenosi B92.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede 50.000 tona, od čega se prikupi svega 3% ili 1.500 tona, dok 97% odlazi u glomazan otpad.

Zbog toga, kako navode, treba itekako raditi na promeni percepcije u prikupljanju i sortiranju tekstilnog otpada kako bi povećali količine i pretvorili ga u biznis i zaradu, istakla je predstavnica Udruženja tekstilne i odevne industrije HGK Jagoda Divić.

- U Mađarskoj i Sloveniji, posebno u Nemačkoj, u ovom se području radi ozbiljan posao. U Hrvatskoj količina prikupljenog otpada trenutno iznosi 0,5 kilograma po stanovniku, dok je u Sloveniji pet kilograma. Glavni cilj je ukinuti status otpada za tekstil, pružiti potporu sakupljačima, a prepreka je tome postojeća zakonska regulativa - kazala je Divić.

Alen Hadžić iz Zagrebačkog holdinga ističe kako je prema obvezama za jedinice lokalne samouprave u Zagrebu u planu postavljanje 300 kontejnera za odvojeno prikupljanje tekstila, a do kraja godine 550 kao i izgradnja reciklažnih dvorišta.

- U Mađarskoj su otvorene sortirnice, a odeća koja se prikuplja plasira se na svetsko tržište. Pojedine kompanije dnevno u svet šalju i po 100 tona odeće i na tome zarađuju - kazao je Mato Grujo iz kompanije Kompis iz Osijeka, koja je postavila već 80 kontejnera za odeću u Osijeku.

Danci kao uzor Regeneracija iz Zaboka s recikliranjem tekstilnog otpada nimalo ne zaostaje za drugim uspešnim kompanijama u Evropi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.