NavMenu

Proizvodnja ribe u Srbiji 25 puta manja od mogućnosti - Novi zakon uređuje tržište

Izvor: Tanjug Nedelja, 03.12.2017. 16:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Christian Kohler/shutterstock.com)Ilustracija
Srbija trenutno raspolaže sa svega 8.290 hektara ribnjaka za proizvodnju bele ribe, pre svih šarana, iako je potencijal za proizvodnju ribe u našoj zemlji skoro 25 puta veći i iznosi 200.000 hektara. Da bi se uposlili svi kapaciteti u ovom sektoru poljoprivrede, neophodno je doneti i Zakon o strukturnoj podršci i uređenju tržišta u ribarstvu, čije je donošenje najavljeno za kraj 2018. godine.

Srbija bi uskoro trebalo da otvori i Poglavlje 13 u pregovorima sa Evropskom unijom, a koje se odnosi na ribarstvo. Ovo poglavlje se tiče pre svega kontrole nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova kao i donošenje sertifikata o ulovu. Time bi trebalo da se stvore uslovi za plasman proizvoda srpskog ribarstva na tržište EU, uz očuvanje nacionalnih vodnih resursa.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije (PKS), Nenad Budimović, kaže da je u Srbiji prošle godine proizvedeno 6.878 tona konzumne ribe.

- Ulov privrednih ribara bio je 581 tonu dok su rekreativni ribolovci izlovili 1.488 tona ribe. Ukupna proizvodnja i ulov u 2016. godini dostigli su 8.947 tona, od čega su dve trećine proizvodnja ribe u ribnjacima, a trećina ulov profesionalnih i rekreativnih ribara - navodi Budimović.

Da bi se uredilo tržište ribe, neophodno je i bolje organizovati proizvođače i unaprediti marketing u ovom sektoru, smatra Budimirović.

- Red u ribarstvu se može uvesti jedino tačnom evidencijom proizvodnje, transporta, prerade i prodaje ribe - napominje on.

Podaci pokazuju da je Srbija prošle godine ostvarila deficit u prodaji ribe jer je uvezla 34.918 tona, kao i prerađevina od ribe za 89,2 mil USD, a izvezene su 2.853 tone u vrednosti 15.4 mil USD.

Međutim, beleži se pozitivan trend u proteklih pet godina. Podaci PKS kažu da je izvoz ribe i prerađevina od ribe u protekloj godini bio tri puta veći u odnosu na 2011. godinu, dok je uvoz za isti period smanjen za 12%.

- Izvoz ribe i prerađevina od ribe za sedam meseci ove godine je povećan za 12% u odnosu na isti period godinu ranije i dostigao je 8,85 mil USD - navodi Budimović.

Da postoji dobra perspektiva u sektoru ribarstva, Budimović ilustruje time da su u proteklom periodu izgrađeni značajni prerađivački kapaciteti za preradu ribe po najsavremenijim svetskim standardima.

- Povećana je i prerada lososa koji se najviše uvozi iz Norveške. Riblji fileti čine 55% ukupnog izvoza i u odnosu na prethodnu godinu to je povećanje od čak 88% - kaže on.

U ukupnom izvozu, navodi Budimović, konzervisana riba zauzima 20%, a za sedam meseci ove godine evidentiran je rast izvoza u ovom sektoru od 20%.

Podaci kažu da ribu i prerađevine od ribe najviše uvozimo iz Norveške, Tajlanda, Hrvatske, Španije i Vijetnama, a najviše izvozimo u Italiju, BiH, Dansku, Crnu Goru i Francusku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.