Izvor: B92 | Nedelja, 29.10.2017.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Lekovito bilje šansa za opstanak u Zaplanju - U planu i proizvodnja eteričnih ulja

Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Schlegelfotos)
Gajenjem lekovitog bilja u Zaplanju se bavi šezdesetak porodica. Planovi su da u narednih pet godina u to bude uključeno i do sto domaćinstava, koja bi godišnje mogla da proizvedu i do sto tona lekovitog bilja.

Tako i sve više porodica u siromašnoj opštini Gadžin Han šansu za opstanak traži u uzgoju lekovitog bilja. Udruživanjem u zadrugu očekuju veću proizvodnju i sigurne prihode.

- Ovo je jedina šansa, pogotovu u Zaplanju gde je teško naći posao. Nije težak rad, može da se bere i da radi cela porodica – kaže Mirjana koja je pre nekoliko godina ostala bez posla i bez prihoda, a od prošle godine gaji neven.

Za nju je ovo prilika da, bez mnogo ulaganja, nešto zaradi.

Ideja da pšenicu i kukuruz zamene artičokom, isplatila se i Mijalkovićima. Kažu da su posadili hektar i imaju prihode 2.000 EUR godišnje.

I sve više zapuštenih njiva u ovom kraju pretvoreno je u zasade lekovitog bilja. Organizovanjem u zadrugu 15 proizvođača vidi šansu da unapredi i poveća proizvodnju.

- Svi koji su proizvodili na malim parcelama, od 5 do 10 ari, sad će to raditi na 30 ili 50, tako će i prihodi biti veći. Tržište je zagarantovano, sve što smo proizveli ove godine je ugovoreno - kaže Zoran Ilić, direktor zadruge Zaplanjski zasad.

Pomoć stiže i od države. Za blizu 6 miliona dinara kupljena je kompletna oprema za proizvodnju i preradu lekovitog bilja.

- Dosada su samo pojedini zadrugari imali svoje traktore, sada imamo jedan koji će koristiti zadruga i koji može da pomogne svima, kao i mlin koji nismo imali. Nova oprema može da poveća proizvodnju i više od deset puta, što će značiti da probamo da zadržimo mlade koji su ostali u opštini.

U planu je i proizvodnja eteričnih ulja, ali i da se sadašnjih 6,5 hektara pod lekovitim biljem u narednih pet godina učetvorostruči.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.