Izvor: eKapija | Nedelja, 20.08.2017.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mogu li privatni investitori da reše problem parking mesta u Beogradu - Grad nudi partnerstvo i građanima

(Foto: chaoss/shutterstock.com)
Broj parking mesta u Beogradu i da li ih ima dovoljno nepresušna je tema stanovnika prestonice. Prema nekim podacima, broj registrovanih vozila u Beogradu od 2000. godine do danas uvećan je za 40%, ali o tome koliko mesta za parkiranje nedostaje niko se ne usuđuje da da preciznu računicu. Jedan od načina da se njihov broj uveća je kroz javno-privatno partnerstvo.

Jedini ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji za upravljanje garažom u privatnom vlasništvu, beogradski JKP Parking servis zasada ima sa firmom Titan Delevelopments za zajedničko upravljanje garažom Baba Višnjina. Zainteresovanim investitorima međutim, nedavno je predstavljen projekat javno-privatnog partnerstva za izgradnju četiri podzemne garaže u užem centru (na Studentskom trgu, Trgu Republike, u Vlajkovićevoj i u Fruškogorskoj ulici) čija se ukupna vrednost procenjuje na oko 50 mil EUR. Kako za naš portal kažu u Gradskoj upravi, na prezentaciji se pojavio veliki broj mogućih partnera, među kojima je bilo i domaćih i stranih firmi koje imaju bogato međunarodno iskustvo u ovoj oblasti. Kada se može očekivati raspisivanje javnog poziva naši sagovornici ipak ne navode, ali napominju da će svi investitori imati iste uslove.

- Zainteresovani partneri već su poslali veliki broj predloga - kako da se projekat realizuje što je bolje i što je pre moguće. Svi ti predlozi će biti razmotreni, a oni modeli koji budu usvojeni, biće ponuđeni svima.

Garaže koje su bile deo ove analize nalaze se u samom gradskom jezgru, gde je i najveći deficit parkirališta, a njihovom izgradnjom broj mesta u centru prestonice biće veći za oko 2.000. Iz Grada podsećaju da je u ovoj zoni pri kraju i izgradnja šoping mola sa hotelom u Rajićevoj, koji će imati javnu garažu kapaciteta više od 400 mesta i čije otvaranje je planirano za septembar.

Osim investitorima, međutim, Grad ima u planu da javno-privatno partnerstvo ponudi i građanima, a kako je najavio gradski menadžer Goran Vesić, izgradnja podzemne garaže u Kneza Miloša trebalo bi da se realizuje upravo na ovaj način. Građevinska dozvola za rekonstrukciju prometne ulice, čime će Beograd dobiti još jednu podzemnu garažu sa više od 400 parking mesta, izdata je početkom avgusta, a tender za rekonstrukciju trebalo bi da bude raspisan do kraja godine.

- Ideja je da se našim sugrađanima ponudi da dugoročno zakupe parking mesto u gradskim garažama na, na primer 20 ili 30 godina. Na taj način su mnoge svetske metropole poput Barselone i Milana rešile problem finansiranja izgradnje podzemnih garaža. One se nalaze na javnim površinama, pa se zato ide na dugoročni zakup, a ne na prodaju – preciziraju u Gradskoj upravi.

U planu je i da se još nekoliko garaža u gradu finansira na ovaj način (u Takovskoj, od Pravnog fakulteta do Češke ambasade, Njegoševoj). Kako objašnjavaju, automobil u centru grada je sve veći luksuz, a postoje građani koji su spremni da plate dugoročni zakup i prema anketama koje su sprovedene, planirane garaže imaće dovoljno kapaciteta za ovakve zahteve.

(Foto: beograd.rs)
Već i sada dobar deo Beograđana "muke" sa parkingom rešava mesečnim zakupom mesta. U nedavno renoviranoj garaži na Oblićevom vencu recimo, ostalo je još vrlo malo mesta za koja se može uputitu zahtev za korišćenje ove usluge, a nezvanično neka su rezervisana i 10 godina unapred. Za mesečni zakup umesto dnevne karte vozači se odlučuju i u nekoj od privatnih garaža u Beogradu, koje nisu u nadležnosti Parking servisa.

Garaža Uni business services u Maršala Birjuzova tako, posluje već 12 godina, a kako kažu za naš portal, popunjenost je maksimalna.

- Imamo oko 100 parking mesta i popunjnost od čak 110%. Ulaganja su maksimalno isplativa, ko hoće da posluje na duži rok - ističu.

Precizan podatak koliko je ovakvih, privatnih garaža u Beogradu nema. Na ovo pitanje, u Parking servisu navode da jedino oni, kao preduzeće koje je osnovao Grad Beograd da upravlja javnim parkiralištima, imaju pravo na naplatu parkiranja po započetom satu na teritoriji grada Beograda. To, objašnjavaju, eksplicitno kaže Odluka i rešenje o javnim parkiralištima, a naplata se vrši prema cenovniku na koji saglasnost daje nadležni ogran grada Beograda.

- Sa druge strane zakon ne zabranjuje osnivanje privatnih parkirališta na parcelama koje građani poseduju, ali za razliku od Parking servisa, njihovo poslovanje nije definisano nikakvom odlukom. Nemamo podatak koliko je privatnih garaža/parkirališta u Beogradu koje nisu u nadležnosti Parking servisa, niti da li ove garaže posluju u skladu sa svim zakonskim normama koje mi moramo da ispunimo, iako vrlo često naplaćuju usluge i skuplje od Parking servisa, koristeći pri tom naše oznake i logo i dovodeći građane u zabludu. Nemamo ništa protiv poslovanja privatnih garaža, ali smatramo da bi trebalo da ispoštuju iste standarde, koje poštuje i Parking servis - kažu u ovom preduzeću.

U Uni business servisu ističu da su registrovani kao garaža.

- Regularno poslujemo i usluge se naplaćuju po satu, ali je broj takvih korisnika kod nas simboličan, jer naši korisnici koriste mesečni najam.

(Foto: Laszlo66/shutterstock.com)
Cena zakupa parking mesta po satu u ovoj privatnoj garaži iznosi 150 dinara, dok je cena zakupa na mesečnom nivou 250 EUR. U garažama i parkiralištima Parking servisa cene po satu se kreću od 50 do 100 dinara, a postoji i više opcija mesečne pretplate. Dvadesetčetvoročasovna pretplata na mesečnom nivou u garaži Zeleni venac na primer, za fizička lica iznosi 10.000, u garaži Obilićev venac 17.000, a u Masarikovoj 12.000 dinara.

35.000 mesta

JKP Parking servis ukupno raspolaže oko 35.000 parking mesta u Beogradu. Od toga, oko 25.000 se nalazi pod režimom naplate u zoniranom području na ulicama, a oko 10.000 u 9 javnih garaža, 23 garaže sa rezervisanim parking mestima, 18 parkirališta i 2 SMS parkirališta kojima upravlja ovo preduzeće.

Parking obavezan u novim zgradama

Predstavnici Grada Beograda navode da je najveći nedostatak parking mesta u srpskoj prestonici u samom centru, jer većina zgrada datira iz perioda kada se nisu gradile podzemne garaže, kao što je to danas obaveza svakog investitora koji gradi zgradu.

- Svaka nova zgrada, prema propisima, mora da ima parking u okviru parcele. Za stambene zgrade to je parking mesto po stanu, a za poslovne je jedno mesto na 80m2 – kažu u gradskoj upravi.

Još jedna nova garaža u užem centru?

Još jednu podzemnu garažu na dva nivoa sa oko 460 mesta Beograd bi mogao da dobije u delu ispod parka Gavrila Principa. Njena izgradnja predviđena je naime, Planom detaljne regulacije za deo bloka između ulica Admirala Geprata, Kneza Miloša, Balkanske i Nemanjine, koji je na javnom uvidu. Da li već postoje zainteresovani investitori, još nije poznato.

Ivana Bezarević
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE