NavMenu

Da li se isplati proizvodnja lešnika u Srbiji?

Izvor: Mondo Nedelja, 11.06.2017. 11:30
Komentari
Podeli
(Foto: Valentyn Volkov/shutterstock.com)
"Lako je napraviti, treba to prodati", bolna je činjenica savremenog biznisa koje su svesni svi oni koji razmišljaju o pokretanju neke zanatske, poljoprivredne ili industrijske proizvodnje. Ali, s jednim proizvodom nije tako - lako ga je i napraviti i prodati.

Za lešnik je potrebno samo nešto para (i znanja) i - strpljenje. A opet, u Srbiji je proizvođača toliko malo da se 90% lešnika uvozi.

Da leska počne da vraća uloženo s početka, potrebno je šest do osam godina godina, a za pun rod, koji konačno donosi profit, potrebno je čekati čak do desete ili jedanaeste godine. Onda dolazi period "slasti", jer leska rađa i pedeset godina.

Dobra stvar u svem ovom čekanju je što je lešnik stabilna roba, i cena i potražnja ne osciliraju previše tokom dužeg perioda. Zato se s njime može računati da dug rok.

Tako smatra i IT inženjer iz Beograda Rade Popović. Popović je svež u ovom biznisu, zasadio je lesku u decembru 2016. na 1,2 hektara placa.

Od njega saznajemo i ono što razvejava "amaterske" snove o brzom profitu. Njegova računica je veoma precizna, od 15.000 EUR koliko ga je koštala zemlja, pa do 1.000 do 2.000 EUR godišnjeg ulaganja u održavanje zasada (korov, prskanje, rezidba...).

Tu se ne računaju mašine, koje se sada iznajmljuju po potrebi ili koje će vremenom zatrebati: usisivač 4.000-5.000 EUR, sušač je 7.000 EUR, polovni vinogradarski traktor 2.500 EUR, frezer 500 EUR...

Matematiku "sadnica puta rod, puta evra po kilogramu i eto love", kvari i poseban, a obavezan, trošak navodnjavanja. A tu je cena prilično elastična. Ako za vodu morate da bušite "bunar" od 50 metara, koštaće vas 2.500 EUR, ako idete na 100 metara, cena se duplira, a onda da bi razvukli creva i postavili sistem "kap po kap", to je još 1.200 EUR.

Trošak koji nam odmah ne padne na pamet je i ograda, da vam zečevi i srndaći ne bi oglodali leske, narednih 700 do čak 3.000 evra minusa na listi ulaganja. I tako dalje, i tako dalje...

Cena sadnica leske se kreće od 2 do 5 EUR (za kalemljenje sorte), ali je u najvećem broju slučajeva oko 2,5 EUR. Ako ste ozbiljni u proizvodnji, kupićete kvalitetne sertifikovane sadnice jer onda znate tačno šta ćete dobiti (za 10 godina). One su naravno skuplje. Po hektaru ih dođe 450 do 650, ali više sadnice ne znači garantovano i veći prinos, jer leska traži prozračnost i sunce.

U punom rodu, prinos po jednom stablu iznosi oko 8 do 12 kilograma, od čega 50 do 60 odsto otpada na ljusku. Prinos lešnika po hektaru iznosi od 2,2 do 3,6 tona po hektaru, zavisno od brojnih faktora. Na svetskoj berzi cena lešnika u ljusci trenutno je, u maju ove godine, 2,65 EUR po kilogramu. Na domaćem tržištu se na veliko lešnik u ljusci trenutno otkupljuje po 1,4 EUR po kilogramu a jezgro na malo kreće se od 4,8 do 8,1 EUR po kilogramu.

Množenjem ovih brojki završava se "matematika" kod većine onih koji razmatraju ulazak u biznis s lešnikom. Ali, daleko je to od pravog troška i profita.

A prava ukupna investiciona ulaganja mogu ići od 4.000 pa sve do 12.000 EUR po hektaru, upozoravaju iskusni uzgajivači, a u godini punog roda prihod može dostići i 15.000 EUR po hektaru, ali biti i manje od polovine te sume.

Situacija sa brojem proizvođača se uvećala prethodnih desetak godina čemu je doprinelo angažovanje stranih kompanija u potrazi za kooperantima, ali i pomoć države u vidu državnih dotacija za nove zasade. Tako je kompanija Ferrero, proizvođač popularne "nutele", najavila da će do 2020. godine proširiti u Srbiji zasade lešnika čak 10 puta.

Drugi "teškaš" je domaći Swisslion Takovo, kome je samo da bi zadovoljio svoje preradne kapacitete potreban rod sa najmanje 7.000 hektara pod lešnikom.

Dobru perspektivu je prepoznala i država, pa su subvencije za podizanje novih zasada povećane u 2014. godini na povraćaj sredstava po investiciji 40-55%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.