NavMenu

Gotovo sva trska iz Banata završi u Nemačkoj - Jedinstvo iz Belog Blata u pletivo prerađuje 80.000 snopova

Izvor: IloveZrenjanin Ponedeljak, 13.03.2017. 15:49
Komentari
Podeli
Vojvodina je pogodna za poljoprivredu i u ovom delu zemlje nalazi se najveći deo oranica. Ipak, nije svo zemljište u pokrajini dovoljno dobro da bi se na njemu proizvodila hrana. To dobro znaju stanovnici Belog Blata. Najveći deo njihovog atara čine trstici, a trska donosi zaradu mnogim porodicama koje žive u ovom banatskom selu.

Više od pet decenija firma Jedinstvo iz Belog Blata bavi se košenjem i preradom barske trske.

- Preduzeće je osnovano 60-ih godina prošlog veka. U početku se bavilo ratarstvom i stočarstvom, da bi se kasnije preorijentisalo. Trska je naša osnovna sirovina od koje pravimo gotove proizvode. Što se tiče poljoprivrede, zemljište nije nekog kvaliteta tako da se, za sada, sve osim trstika izdaje u zakup. Trenutno se u našim pogonima prerađuje 80.000 snopova trske. To je 650.000 kvadratnih metara trščanog pletiva - kaže Nebojša Superov, direktor Jedinstva.

- Čak 99% tih proizvoda završava na nemačkom tržištu. Nusproizvod su trščane izolacione ploče. One se prave od trske koja nije pogodna za pletivo i uglavnom završavaju na domaćem tržištu - navodi Superov.

Dodaje i da "iz ove fabrike trščano pletivo za Nemačku kreće po ceni od 60 evrocenti po kvadratnom metru. Vrednost ovog proizvoda u jednom šleperu je oko 4.500 EUR. To nisu neke pare, s obzirom na količinu trske koja se plete. Za to je potrebno vreme i stvarno mnogo rada. Dug je put trske od močvare do nemačkog tržišta".

U vlasništvu Jedinstva je trstik koji im obezbeđuje 30% sirovine. Ostalu trsku obezbeđuju zakupom terena ribarskih gazdinstava Ečka i Sutjeska, MZ Belo Blato i poljoprivrednika koji u sklopu svojih imanja imaju i trstike.

Na kvalitet trske utiče i teren na kojem se ona nalazi.

- Što je zemljište lošije, to je trska kvalitetnija. Trska traži vodu. Tamo gde je kvalitetno zemljište, nema trske. Upravo kvalitet trske koja raste na ovom području pomogao je ovoj firmi da se na stranom tržištu izbori sa konkurencijom. Kineska trska nije našla prolaz na nemačkom tržištu jer njen kvalitet nije bio ni približan našoj, banatskoj - kaže Superov.

Pletivo od trske se najviše koristi za zatvaranje i senčenje terasa. Stavlja se oko bazena, oko drveća. Kada se sadi trava koristi se kao drenaža. Postavlja se i pored auto-puteva kako bi se smanjila buka... To je, pre svega, dekorativni etno materijal. Za razliku od njih, trščane ploče su izolacioni materijal.

- U poslednje vreme malo je porasla tražnja za trščanim pločama, jer su zaista odličan izolacioni materijal. Njih majstori ne vole mnogo, jer je mnogo lakše raditi sa stiroporom, ali trska je večnija i daje bolji efekat - objašnjava Superov i dodaje da je prošle godine cena ovakve table bila 270 dinara po kvadratnom metru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.