Izvor: Dnevnik | Subota, 04.03.2017.| 11:37
Izdvojite članak Odštampajte vest

Organski lešnik iz Đurđeva čeka kupce - Cena 1.400 dinara za kilogram

Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)
Poljoprivredno gazdinstvo Bogdanov iz Đurđeva već osmu godinu zaredom gaji organske lešnike i prvi u opštini su zasadili stabla tog koštunjavog ploda, koje sada prodaje i nekoliko poljoprivrednika, ali i opštinska Zadruga. Iako je godina bila dobra, kupaca nema. Osim lešnika, ta porodica gaji i druge organske kulture: bamiju, beli, crni i žuti pasulj, paradajz i cveklu, beli kukuruz i soju.

– Prve godine smo zasadili trista sadnica, a pre godinu još dvesto – kaže dvadesettrogodišnji Aleksandar Bogdanov, koji je preuzeo na sebe brigu o lešnicima, a u porodičnom gazdinstvu mu pomažu otac Sima, majka Jelena i sestra Aleksandra i brat Đorđe.

– Uložili smo deset evra po sadnici, a sada lešnici stoje obrani i čekaju kupce, kojih nema. Cena lešnika kreće se oko 1.000 dinara kilogram, za organski je 1.400 dinara jer taj lešnik nije prskan i ima poznato poreklo.

– Nudili su nam cenu od 600 dinara za kilogram, ali to bi bilo kao da poklanjamo, a samo mi znamo koliko smo se trudili za svako stablo i svaki plod. Ukoliko se pojavi kupac na veliko, normalno da je cena manja, ali ne možemo prodavati ispod cene – kaže Jelena Bogdanov.

Njen sin Aleksandar odlučio je da prekine fudbalsku karijeru, a neko vreme je igrao i u Švedskoj, i posveti se gazdinstvu. O tome da veruje u svoj uspeh govori i činjenica da je porodica ponudila svoje proizvode i na Ribljoj pijaci u Novom Sadu, u Organskoj ulici, ali i oglasila proizvode na Fcebook stranici Bogdanov Organic. On kaže da se trude na sve načine, ali da im dodatni problem zadaje to što im je kvalitet organski, ali papirološki moraju da sačekaju još godinu.

– Već dve godine smo u konverziji, iako posedujemo sertifikat da je lešnik organski, moramo da se strpimo još godinu da bismo imali i papir i onda mogli da nudimo fabrici i većim kupcima – kaže Aleksandar Bogdanov, i dodaje da porodica poseduje i salaš u potkovici Tise, koji planiraju da renoviraju i zaokruže svoju priču o organskoj hrani.

Kao sportista, Aleksandar napominje da je zdrava ishrana izuzetno važna za zdravlje, a svest o organskoj hrani – a on više voli izraz prirodnoj, domaćoj – sve se više menja.

– Planiramo da donosimo proizvode i na kućnu adresu i da proširimo svoju proizvodnju, samo već nekoliko godina nema pomaka, ali ne odustajemo – naglašava Bogdanov, i dodaje da su lešnici, kojih ima čak sedam sorti, očišćeni i spremni za prodaju.

Cela porodica se angažovala oko gazdinstva i kažu da ne maštaju o nekoj velikoj zaradi, već toliko žkoliko im je potrebno za život i da se rad i trud isplati.

Prezentacija izuzetno važna

Da vode računa o svakom detalju govori i činjenica da je lešnik upakovan u providne kutije da bi se video svaki plod, koji je porodica ručno skupljala.

– Vodimo računa o svemu i volimo da naši kupci vide proizvod, isto kao što i ja volim da vidim šta kupujem – kaže Jelena Bogdanov, prava domaćica, poznata po svom domaćem kečapu, turšiji od bamije, koja je izuzetno zdrava, ali i po projama od griza od belog kukuruza, koje to domaćinstvo takođe proizvodi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.