Izvor: eKapija | Nedelja, 25.12.2016.| 10:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Biciklom po lekove, penziju ili zaboravljeni pasoš - Kako su četiri drugara osnovala kurirsku službu Eko kurir u Novom Sadu

Ako vas je devojka zaključala u stanu, zaboravili ste pasoš kod kuće, a autobus kreće za pola sata ili ste zaboravili pelene, a beba je krenula da plače, tu su eko kuriri da priteknu u pomoć.

U Novom Sadu već tri godine radi jedina licencirana ekološka kurirska služba u Srbiji. Na ideju da se pošiljke razvoze biciklom, došao je Milan Lisica, dok je pohađao master studije u Groningenu, gde se upoznao sa veoma razvijenom biciklističkom kulturom Holandije, kao i kurirskom dostavom na biciklima. Nakon povratka u Srbiju, Lisica je sa još tri druga Dejanom Vlaškim, Goranom Đerić i Vladimirom Horvatom osnovao Eko kurir u Novom Sadu.

- Na samom početku naša očekivanja su bila da kao skupina prijatelja što više doprinesemo gradu i zajednici u kojoj smo odlučili da živimo i stvaramo, i da naša ideja bude u što većoj meri prihvaćena. Išli smo od vrata do vrata, od lokala do lokala i upoznavali sugrađane sa novim konceptom kurirskih usluga, pri čemu su naš entuzijazam, pozitivna energija i podrška prijatelja bili presudni. Zahvaljujući posvećenosti u radu, nije se čekalo mnogo na pozitivne reakcije - započinje razgovor za eKapiju Dejan Vlaški, predsednik Kluba Eko kurir.

Vlaški je po struci diplomirani novinar, kao i Lisica i Đerić, dok je Horvat psiholog.

Iako su u ovu poslovnu avanturu krenula četiri drugara, broj članova udruženja Eko kurir brzo se povećavao, tako da ih danas ima 30, od čega je petnestak aktivnih kurira. Novosađani su već dobro upoznati sa Eko kurirom, a kako se dobar glas daleko čuje, krug klijenata se povećava svakim danom.

Eko kuriri rade u tri zone Novog Sada - ako se nalazite u prve dve na njih ćete čekati najviše sat vremena, a često i manje, dok u trećoj pošiljka stiže najkasnije sat i po od poziva. Cene dostave se kreću od 130 dinara pa naviše, zavisno od zahteva. Način poslovanja, brzina, cena i kvalitet usluge koju pružaju ostavljaju im prostor za saradnju sa mnogobrojnim klijentima iz različitih delatnosti. Optičarske radnje, stomatološke ordinacije, knjigovodstvene agencije, advokatske kancelarije, štamparije, fotokopirnice, restorani brze hrane samo su neki od njihovih mušterija. Osim poslovnog sektora, otvoreni su za saradnju sa građanima, te za njih obavljaju neke svakodnevne stvari za koji oni jednostavno nemaju vremena, kao što su plaćanje računa, podizanje penzije, odlazak u prodavnicu, na pijacu, podizanje lekova i drugo.

Radni dan kurira na biciklu

Svaki eko kurir prosečno dnevno pređe oko 50 km na terenu prevozeći razne pošljke u smeni koja traje četri sata. Vlaški kaže da su oni svi pasionirani biciklisti, tako da uživaju u gradskoj vožnji i svakodnevnim iznenađenjima koja kurirski posao nosi.

- Radimo u svim vremenskim uslovima, pa i po kiši i snegu. To nikoga ne bi trebalo da čudi, jer bicikl i jeste prevozno sredstvo koje je na raspolaganju tokom čitave godine, a ne samo za određeno godišnje doba. Najbitnije je da budemo adekvatno obučeni. Naravno, kada su veće vremenske nepogode, kao što su konstantni pljuskovi ili snežne mećave, radimo smanjenim intezitetom. Bitno nam je i što naši klijenti imaju razumevanja za to, pa nas malo i "štede" kada su vremenske (ne)prilike u pitanju. Bez obzira na sve, ipak najviše volimo kada sija sunce - dodaje Vlaški.

Pošiljke koje se šalju preko kurira biciklista trebalo bi da budu težine do 10 kilograma, a ne smeju da budu previše kabaste i velike. Prevelike ili preteške pošiljke koje ne mogu da stanu u ranac, bisage ili na paktreger, neće biti prihvaćene.

Zasad su prihodi Eko kurira takvi da pokrivaju troškove funkcionisanja udruženja, marketinške aktivnosti, redovno servisiranje bicikala i realizaciju društveno odgovornih projekata. Naravno, i kuriri za svoj posao dobiju novčanu naknadu koja je idealna kao dodatni ili studentski prihod, imajući u vidu i specifično radno vreme. Eko kuriri se nadaju se da će, sa povećanim obimom posla u budućnosti, biti moguće da im ovo postane i osnovni izvor primanja.

Neprijatnosti sa klijentima nisu imali, kaže Dejan Vlaški za eKapiju, ali su im se dešavali saobraćajni incidenti i krađe bicikala.

- Bilo je slučajeva krađa, delom i zbog grešaka samih članova. U želji da se što brže obavi dostava i nastavi dalje, dešavalo se da kuriri ostave svoje bicikle nezaključane, samo na nekoliko minuta, što je za lopove sasvim dovoljno. Bilo je potrebno nekoliko takvih loših iskustava, pa da se više pripazi na sigurnost samih vozila, te se nadamo da ubuduće neće biti nemilih događaja. Osim lopova postoji još jedan problem koji otežava čitavu priču, a to su nesavesni vozači automobila. Evidentno je da postoje ljudi kojima nečija bezbednost ništa ne znači te svojom vožnjom ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju. Tu su biciklisti najugroženiji, pa i ovom prilikom upućujemo apel svim učesnicima u saobraćaju da samo poštuju propise, jer zato i postoje. Ništa više od toga nije potrebno. I pored nekoliko saobraćanih incidenata, srećom, niko od naših članova nije teže stradao - kaže Vlaški.

Humanost i ekologija, ne samo biciklizam

Eko kurir se osim transporta robe bavi sportskim, humanitarnim i ekološkim projektima. Do sada su imali više od 30 realizovanih akcija iz ovog domena - učestvovali su u čišćenju novosadskih plaža, prikupljali su školski pribor za decu iz Svratišta, organizovano išli na dobrovoljno davanje krvi... Tokom leta uz podršku Erker inženjeringa, imali su akciju "Gari za Štrand mari". Ta akcija omogućila je Novosađanima upotrebu plažnih pepeljara koje su se mogle preuzeti na eko-punktovima duž obale Dunava, i kasnije reciklirati.

- Sve ove akcije su nam jako bitne jer su najvažniji razlog zašto Eko Kurir postoji i deluje. Želimo da budemo primer, da povećavamo ekološku svest kod naših sugrađana, da edukujemo i učinimo našu životnu sredinu zdravijom - naglašava Vlaški.

Takođe, Eko kurir je uz podršku Venera bike iz Subotice poklonilio bicikl jednoj devojčici sa Telepa, a upravo imaju akciju prikupljanja školskog pribora za novosadske osnovce. U planu im je i podizanje spomenika biciklizmu u Novom Sadu, pa su idejno rešenje i zahtev već predali nadležnima.

Naš sagovornik ne isključuje mogućnost da će se eko kuriri pojaviti i u drugim gradovima Vojvodine, jer postoji razvijena biciklistička infrastruktura, kao i razvijena biciklistička kultura. Međutim, družina iz Eko kurira zasad je fokusirana na unapređenje i proširenje delatnosti isključivo u Novom Sadu u kojem, kako kažu, i dalje postoji još mnogo prostora za napredak.

- Što duže pedalamo, pred nas se postavljaju nova očekivanja i ciljevi koji nam predstavljaju izazov i motiv, a u isto vreme pružaju satisfakciju - kaže naš sagovornik.

Sanja Šojić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.