NavMenu

Domaća rakija donosi dobru zaradu proizvođačima - Godišnje se ispeče oko 50 miliona litara

Izvor: Blic Četvrtak, 20.10.2016. 09:27
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/Ivan Smuk)
Šljiva, dunja, kajsija ili jabuka kada promene agregatno stanje i postanu šljivovica, dunjevača, kajsijevača i viljamovka, višestruko promene i cenu. Zato ne čudi što se mnogi u Srbiju okreću pečenju rakije.

Na području Kragujevca i okolnih šumadijskih opština rod šljive je ove godine bio rekordan. Prema rečima Miodraga Živadinovića, koji se decenijama bavi proizvodnjom rakije, "burad su puna prošlogodišnje rakije, a nova stiže".

- Kilogram šljive se otkupljuje za 15 dinara. Za jedan kazan je potrebno 100 kilograma voća od toga se dobija 10 litara prepečenice šljivovice. Litar se prodaje po ceni od 400 do 500 dinara. Računica je jasna, ulaganje u voće je 1.500 dinara, zarada od rakije je 4.000, a kada se odbiju troškovi, ostane čisto oko 2.000 dinara - kaže Miodrag Živadinović iz okoline Kragujevca.

Ima i druge računice, ali se i ona isplati.

- Možete da kupite litar rakije i za 300 dinara, ali... Imam poznanika koji ispeče 500 litara mlade rakije, ode u Beograd i sve proda po 400 dinara. Nije sproveo odležavanje rakije kojom se za godinu dana gubi 5-8%, nije naručio kvalitetniju flašu, čep... Ali proda sve što proizvede. Tako izgleda legalna prodaja rakije - objašnjava Milan Jovičić, proizvođač rakije iz okoline Kraljeva.

Jovičić godišnje ispeče između 5.000 i 6.000 litara rakije od svih vrsta voća. Uglavnom uzima voćnjake pod zakup jer je isplativije.

Vladimir Obradović iz Tavnika kod Kraljeva ima 3.500 stabala dunje i ceo rod koristi za proizvodnju rakije. Otkup dunje još nije počeo, a prošle godine je cena bila 30 dinara, a flaša jeftinije dunjevače je 1.000 dinara.
(Foto: Sinisa Botas/shuterstock.com)
- Ove godine uvodimo standarde za proizvodnju dunjevače, tako da će od naredne godine ona moći da osvaja mnoga inostrana tržišta - kaže Obradović.

Stanimir Minić iz Gornje Trepče kaže da je ove godine kajsiju i krušku u otkupu plaćao 30 do 40, a šljiva je dvadesetak dinara.

- Kada se u obzir uzme otkup voća, troškovi proizvodnje i ambalaža, računica je da po litru može da se zaradi između 200 i 300 dinara - kaže Minić i dodaje da godišnje proizvodi oko 2.000 litara šljivovice i oko 1.000 litara dunje.

Milan Radulović, proizvođač rakija od dunje, maline i divlje kruške, smatra da bi Srbija mogla da bude lider u Evropi u proizvodnji voćnih rakija.

- Svuda u svetu voćne rakije su tri do pet puta skuplje od viskija. U destileriji u Beču flašicu viljamovke od jednog decilitra prodaju za 14 EUR. Imamo izvanredne sirovine, ali nam nedostaje organizovan nastup kako bismo iskoristili potencijale - objašnjava Radulović, koji u selu Vučak kod Kruševca ima plantažu od četiri hektara pod dunjama.

Da postoje veliki potencijali govori i podatak da se srpska malinovača u Evropi prodaje za 100 EUR po boci.

- Moja godišnja proizvodnja dunjevače je oko 15.000 litara. S tom količinom ne mogu da izađem u Evropu, ne mogu da podmirim potrebe jedne ulice u Moskvi. Nekoliko proizvođača sa usaglašenim kvalitetom moglo bi da izvozi 50.000 do 100.000 litara godišnje i da od toga živi veliki broj ljudi - kaže Radulović, jedan od osnivača udruženja Srpska rakija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.