Izvor: eKapija | Utorak, 09.08.2016.| 12:18

Pekare prilagođavaju asortiman kupovnoj moći građana - Koliko je isplativa proizvodnja i prodaja hleba i peciva u Srbiji?

Ilustracija
Pekare su u Srbiji već godinama unazad jedan od najčešćih izbora preduzetnika prilikom pokretanja biznisa. Manji i veći objekti niču praktično na svakom ćošku, ali se sve brže i zatvaraju, pogotovo kad je reč o manjim firmama i lokalnim proizvođačima.

Biznis konsultanti i savetnici za razvoj preduzetništva navode da je za pokretanje proizvodnje i prodaje hleba i peciva potreban prostor odobren od sanitarne inspekcije, kao i odgovarajuća oprema - rotaciona peć, pica peć, mikser za testo, razni plehovi, kasa, i repromaterijal, odnosno sirovine.

Minimalna početna ulaganja iznose oko 6.000 EUR, a dodatni trošak predstavljaju mesečne obaveze prema državi vezane za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje za vlasnika i zaposlene radnike. Ovi troškovi zavise od izabrane osnovice, ali optimalni iznos je oko 160 EUR po pojedincu. Što se tiče dodatne radne snage, uglavnom je potrebno angažovanje iskusnog pekara.

Stručnjaci kao jednu od prednosti navode i to što je proizvodnja i prodaja hleba i peciva posao koji se može obavljati tokom čitave godine i nije sezonskog karaktera poput nekih drugih delatnosti.

Sposobnost preduzetnika presudna za uspešno poslovanje

Iz Skroz dobre pekare, koja posluje već 17 godina, navode da je teško utvrditi kolika je bila dosadašnja ukupna investicija, ali ističu da je iznos potreban za otvaranje jednog maloprodajnog objekta danas, po precizno utvrđenim standardima ove kompanije, pre svega uslovljen samim prostorom, kao i očekivanim prometom.

Ilustracija
- Budžet se kreće od 40.000 EUR za mali objekat, pa do 90.000 EUR za veliki. U ovu investiciju, osim samog enterijera i opreme, ulazi i zakup prostora za vreme izvođenja radova ili obezbeđivanje potrebnih tehničkih uslova, kao što je recimo pojačanje struje. Moram da napomenem da nam je proizvodnja centralizovana, pa samim tim nemamo troškove za proizvodnu opremu pri otvaranju maloprodajnih objekata, koja bi bila veliki faktor u finansijskom smislu - kaže za eKapiju Jelena Jakovljević iz Skroz dobre pekare.

Prema njenim rečima, optimalni vremenski period za završetak administrativnih procedura i pribavljanje svih potrebnih papira prilikom otvaranja novog objekta, uz očekivanje da će nadležne institucije odgovoriti u zakonskom roku, kreće se od 30 do 60 dana.

Što se tiče održivosti biznisa, u Skroz dobroj pekari smatraju da se isplativost svakog posla "ogleda u tome koliko se zaista bavimo njime, pratimo trendove i odgovaramo na zahteve tržišta".

- Ove godine smo otvorili sedam objekata, ali smo isto tako svedoci da se godišnje otvori mnogo pekara u Beogradu koje se brzo i zatvore zbog nepofitabilnog poslovanja. Zato mislimo da ne postoji loša ili dobra delatnost već samo sposoban i nesposoban preduzetnik. S obzirom na sve veće zahteve tržišta i strože zakonske regulative, može se zaključiti da se nivo kompetencije preduzetnika mora konstantno podizati kako bi se obezbedio opstanak - ističe Jelena Jakovljević i dodaje da je takođe potrebno da kompanija jasno definiše svoje ciljeve, ali i sistem za merenje njihovog ostvarenja.

Veliki pad kupovne moći

Rival 014
Ipak, direktor beogradske pekare Rival 014 Dragan Pantović kaže u razgovoru za eKapiju da je situacija u pekarstvu, odnosno proizvodnji i prodaji hleba i peciva, trenutno katastrofalna, prvenstveno zbog nelojalne konkurencije koja prodaje hleb "ispod svake logične cene".
On smatra da je takva računica moguća jedino uz nabavljanje brašna iz sumnjivih izvora i navodi da inspekcije ne čine ništa po tom pitanju. Takođe ističe činjenicu da su uslovi na tržištu i poslovno okruženje uopšte veoma izazovni i zahtevni, posebno za manje firme.

- Došlo je do velikog pada u prodaji hleba, što za sobom povlači i sve ostale artikle. Kupovna moć građana je ove godine značajno niža i mi u našim objektima primećujemo da je promet manji čak 30-40% u odnosu na isti period prošle godine. To delimično jeste posledica i letnjeg perioda koji je uvek nešto slabiji, ali pojedine iskusnije kolege tvrde da su značajni i efekti izborne godine i neizvesnosti i iščekivanja koje donose izbori - navodi Pantović.

Iako je pekara Rival 014 otvorila u avgustu 2015. godine novi objekat u beogradskom naselju Braće Jerković, u čije je sređivanje uložila skoro 15.000 EUR, sagovornik eKapije napominje da u razgovoru sa velikim proizvođačima i dobavljačima primećuje da je čak i u supermarketima prodaja ove godine značajno opala.

- Čekamo septembar, završetak godišnjih odmora i početak škole, jer tada promet uvek raste, a završiće se i neizvesnost u vezi sa formiranjem nove vlade. Nadam se da će sve to doprineti boljim rezultatima poslovanja - zaključuje Dragan Pantović.

Šta je sve potrebno za proizvodnju i prodaju hleba i peciva

- prostor odobren od sanitarne inspekcije i oprema - rotaciona peć, pica peć, mikser za testo, razni plehovi, kasa, kao i repromaterijal (brašno, jaja, orasi...)
- minimalna početna ulaganja iznose oko 6.000 EUR
- dodatni trošak su mesečne obaveze prema državi vezano za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, nezaposlenost, za vlasnika i zaposlene radnike. Zavise od osnovice, ali optimalni trošak je oko 160 EUR po pojedincu
- registruje se kao preduzetnička radnja ili preduzeće
- proizvodi se prodaju direktno građanima i prodavnicama prehrambene robe
- potrebno je angažovanje dodatne radne snage – iskusnog pekara
- delatnost se može obavljati tokom čitave godine

Marko Andrejić

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.